juli 7

Hoe gedachten je zangniveau bepalen

By Marleen Dubbelman

juli 7, 2021

Mindset

Een stuk of 10 stonden er, in 2 rijen ver uit elkaar opgesteld op het asfalt van de parkeerplaats.  Knal oranje en mij uitdagend om ze raken.  Met mijn 12 meter lange combinatie van cabrio en caravan mocht ik om de pionnen heen slalommen.  Het liefst natuurlijk zonder er ook maar eentje omver te rijden.  Een hele uitdaging.  Maar een ding werd me al snel duidelijk: mijn gedachten bepalen mijn niveau. En dat geldt zeker ook voor zingen! 

Het begon op de dag dat mijn man vroeg of ik meewilde naar een caravantraining van ZLM. Nou gaan wij echt al jaren met de caravan op vakantie en is hij een echte virtuoos in het vooruit rijden, achteruit rijden EN parkeren van die gevaartes, dus ik vroeg me al af waar hij zo’n cursus voor nodig had.  “Nou, je kunt altijd weer iets nieuws leren toch? Dus het leek me een goed plan. En wel zo gezellig als je meegaat”. 

Ik trapte erin

Dus ik ging mee en trapte er met open ogen in. Want onderweg naar het oefenterrein zei hij heel onschuldig:  “misschien een goed idee dat jij dat de praktijkoefeningen doet?”
Nou heb ik ook al heel wat kilometers gereden met een sleurhut achter de auto, maar het achteruit rijden en op zijn plek zetten van dat ding laat ik altijd netjes aan hem over. Ingewikkeld, moeilijk, verwarrend, niets voor mij dus.

Je kunt je dus wel voorstellen wat voor gedachten er allemaal door mijn hoofd gingen, toen ik bedacht dat ik straks aan het stuntelen zou zijn op een parkeerplaats. “ Pfff, niets voor mij. Wat als het niet lukt? Sta ik mooi voor paal.”  

Maar waar ik vroeger dan heel gespannen zou zijn geworden, lukte het me nu om er positief naar te kijken en het te zien als een avontuur. En ik kan je vertellen dat dit enorm hielp om ontspannen achter het stuur te zitten tijdens het slalommen.  

Als zanger herken je dat misschien ook wel. Hoe meer ontspannen je je voelt, des te beter gaat het zingen.  En die spanning begint meestal in je hoofd, door negatieve gedachten over jezelf.  

Hoe gedachten je zangniveau bepalen

Je kent dat vast wel. Van die gedachten dat je het toch niet kunt. Dat het een belachelijk idee is dat jij ooit op een podium zult zingen en dat mensen daar dan naar willen luisteren. En al helemaal niet dat ze het mooi vinden.  Nee joh, jouw stem klinkt veel te pieperig en bij de hoge noten vlieg je vast weer uit de bocht.  

Van die gedachten dus.

Of je vindt dat je prima een liedje kunt zingen, maar je waagt je niet aan bepaalde noten of een ingewikkeld nummer.  Sommige stukken zing je liever niet of pas je aan naar een veilige toonhoogte.  Want ja, het kan fout gaan. Je kunt vals zingen, die hoge noot missen. En dan vinden mensen daar vast iets van.  Dus vermijd je bepaalde liedjes en ga je de uitdagingen liever uit de weg.

Met als gevolg dat je op hetzelfde niveau blijft hangen en dat je jezelf dus beperkt in je mogelijkheden.

Net als ik deed met de caravan. Want ik kan er prima mee rijden op de snelweg en ook wel over smallere wegen door dorpjes en steden, maar omdat ik het achteruit rijden en parkeren uit de weg ging, kon ik nooit alleen met de caravan op pad. Dat durfde ik niet, want dan moest ik hem dus ook op de camping neerzetten. Ik kreeg het al benauwd bij de gedachte. Maar dat is zaterdagmiddag compleet veranderd!

Doen en oefenen helpt

Want inderdaad, ik deed de praktijkoefeningen en kreeg van de vriendelijke instructeurs uitleg bij de verschillende onderdelen. En met de goede aanwijzingen lukte het me om een flink aantal meters rechts achteruit te rijden. Ik zette de caravan achteruit tussen twee denkbeeldige muren en slalomde netjes tussen de vrolijke pionnen door.  Oké, ik reed er eentje omver, maar een kniesoor die daar op let….

Door de hulp van de ervaren rijinstructeurs kreeg ik er steeds meer vertrouwen in en weet ik nu precies wat ik moet doen. Nu is het een kwestie van blijven oefenen en dan komt vanzelf het moment dat het me geen moeite meer kost en ik zelfs alleen met de caravan op vakantie kan.

Hulp bij het zingen

De drie sleutelwoorden uit dit caravan verhaal zijn positieve gedachten, hulp en oefenen. En dat is precies wat je ook nodig hebt om beter te leren zingen. Die hulp geef ik je graag en met de dingen die je van mij leert kunt je zelf oefenen. En voor die positieve gedachten heb ik ook een paar goede trucjes in huis.

Zodat ook voor jou, net als voor mij, de dag komt dat je zonder hulp heerlijk voluit kunt zingen en kunt genieten van je stem die gewoon doet wat jij wilt! Net als de caravan die rijdt waarheen ik maar wil, als ik maar op de juiste manier aan het stuur draai.

Verbeter je zangniveau vanaf nu

Soms heb je gewoon een zetje nodig om in actie te komen. Ik kreeg die van mijn man en ik geef dat zetje om beter te gaan zingen graag aan jou tijdens een proefles.  Je kunt de les van 30 minuten online volgen via Zoom of live bij mij in Het Zanglab.  Probeer het eens uit en ontdek dat hulp je echt verder brengt!  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>