april 30

Hoe ga je van een geknepen stem naar een mooi vol geluid

By Marleen Dubbelman

april 30, 2021

geknepen stem, Mindset, vol geluid

Een mooi, vol, ontspannen geluid. Dat wil iedereen toch? Lekker vrijuit zingen. De noten lekker uit je strot laten vloeien, zonder dat geknijp. Gewoon lekker vol klinken in plaats van iel. Maar hoe doe je dat? Nou, eigenlijk is het niet zo ingewikkeld.  Het draait namelijk maar om 1 ding.

Ontspannen!

Nou ja zeg!  Als het allemaal zo simpel was! En ja, dat is het ook. Wat niet wil zeggen dat het ook makkelijk is.  Ga maar eens bij jezelf na. 

Wanneer zing je het beste?

Het is belangrijk dat je het nummer helemaal beheerst.  Als je de tekst goed kent, als je weet hoe de melodie loopt.  Waar de ornamentaties zitten (je weet wel, die extra riedeltjes die een lied extra interessant maken). Op welke momenten je adem moet halen.  Kortom, als je het nummer helemaal in de vingers hebt.

Dus dat is dan ook gelijk mijn eerste tip: 

Zorg dat je het nummer beheerst in al haar facetten. Zangtechnisch, tekst en melodie. Waar zitten de uitdagingen? Op welke momenten moet je adem halen? Op welke plekken hebben de noten meer energie nodig? Zorg dat je dit allemaal onder controle hebt.  

Maar er is meer om een geknepen stem te voorkomen

Ontspannen gaat niet alleen om het nummer goed kennen en onder de knie hebben, maar ook om wat er in jouw hoofd allemaal gebeurt. Erger nog, de grootste reden waardoor jij niet ontspannen zingt en dus geknepen klinkt, zit tussen je oren!

Herken je dat? Dat je je druk maakt om die hoge noot in het refrein? Dat je altijd bang bent dat je uit de bocht vliegt en dat dat dan ook prompt gebeurt?

Spanning in je hoofd

Als je dit soort gedachten hebt, dan creëer je spanning in je hoofd.  En dat vertaalt zich dan heel snel in spanning in je keel.  De spieren in je keel werken namelijk gezellig mee met jouw emoties.

Spanning in je hoofd zorgt ervoor dat de spieren in je keel zich ook aanspannen. Waardoor je strottenhoofd, met daarin je stembanden, niet meer vrij kan bewegen. Met als resultaat dat je de noten nog maar moeilijk haalt en je dus geknepen klinkt.  

De spanning kan zelfs zo hoog oplopen dat er helemaal geen geluid meer uit je keel komt. 

Zoals bij Paul. Hij wilde zingen tijdens de begrafenis van zijn moeder. Hij maakte zich inwendig zo druk dat hij die ochtend wakker werd zonder stem.  

De hele dag door klonk hij als een schorre kikker. Wat hij ook probeerde, hij hield een geknepen stem. Honing drinken, stemoefeningen doen. Het hielp niet.

Ondertussen onderdrukte Paul zijn gevoelens. Hij bleef zeggen dat er niets aan de hand was. Dat er een verkoudheid op de loer lag. Dat hij helemaal niet gespannen was.  Toen hij zijn lied zong klonk het super geknepen en schor. Wat wel zijn emoties weergaf, maar waar hij zelf enorm van baalde.

Toen de begrafenis voorbij was kwam als door een wonder zijn stem weer terug. Zoveel invloed heeft spanning soms op je keel en je stem. 

Onderzoek de spanning in je hoofd

Daarom hierbij tip 2:  wees je bewust van eventuele spanning in je hoofd die ontstaat door gedachten die jij bewust of onbewust hebt. 

Wat denk jij terwijl je zingt? Wees je bewust daarvan en schrijf het eens op. En vervang dan die gedachten die spanning bij je oproepen door gedachten die je juist verder helpen.

Hoe doe je dat dan? Nou, een voorbeeld:

Je denkt: Oh je, daar komt straks die hoge noot weer aan, die ik iedere keer niet haal, zal nu ook wel weer niet lukken.

Vervang die gedachte door:  Yes, straks die hoge noot weer.  Ik pas de juiste techniek toe en ik ga er helemaal voor!

Grote kans dat het je een stuk makkelijker afgaat en dat die hoge noot er niet meer geknepen uitkomt. Dus, merk dat je last hebt van een geknepen stem? Ga dan aan de slag met de tips en ontdek wat dit voor je doet.  Succes!

Wil je hier hulp bij? Wil jij in de praktijk leren hoe je een geknepen stem voor komt? Boek een losse zangles en ik ga graag met jou op zoek naar jouw volle geluid!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>