• 31 januari 2020
Repertoire opbouwen - Het Zanglab

Hoe bouw je je repertoire op? - 6 tips

Het is iets dat veel zangers/zangeressen lastig vinden. Hoe bouw je je repertoire op met nummers die passen bij jouw stem? Om je op weg te helpen geef ik je in dit blog een aantal stappen die je kunt volgen, zodat je straks een mooie verzameling hebt van nummers die je met passie kunt zingen.

Wat voor stem heb ik?

In de zangwereld worden stemmen vaak ingedeeld in verschillende stemtypes, zoals sopraan, alt, bas of tenor. Het is dan ook een van de meest gestelde vragen als mensen bij mij komen zingen: wat denk je dat mijn stemtype is? Wanneer je in een koor zingt is het handig om dit te weten (meestal doe je een stemmentest en dan bepaalt de dirigent in welke groep jij mag gaan staan), maar daarbuiten vind ik het vaststellen van een stemtype eerder beperkend dan dat je er iets aan hebt.  

Waarom zou je denken?

Omdat je dan de neiging hebt om de nummers die je zingt alleen maar te zoeken in het stemtype waar je denkt bij te horen. Op toonhoogtes die makkelijk voor je zijn. Terwijl er waarschijnlijk zoveel meer mogelijk is.

Er is meer dan l​aag en hoog

De verschillende stemtypes hebben namelijk met veel meer te maken dan alleen de toonhoogte die je kunt halen (laag en hoog). Het gaat ook om de kleur van je stem. Klink je helder of warm. Heeft je stem een scherpe of ronde klank. Wat is het timbre van je stem. Allemaal elementen die samen met de toonhoogtes bepalen in welke stemtype je valt.

Nogmaals, zing je in een koor, dan kan het handig zijn om te weten. Ben je solist (en zing je niet klassiek) dan ben je lekker helemaal eigen baas en bepaal je zelf de nummers die je zingt. En natuurlijk kun je altijd werken aan je zangtechniek en daardoor je bereik en je klankkleur veranderen.

Waar begin je met het zoeken van repertoire?

Misschien heb je al uren gezocht op het internet naar lijstjes met daarop de beste nummers om te zingen. Heel veel YouTube filmpjes gekeken, maar nog steeds niets geschikts gevonden. Ik ga je helpen!

Kies muziek die nu, op dit moment, bij jouw stem past.

Het leren kennen en ontwikkelen van je stem is een voortdurend proces. Hoe meer je zingt en oefent, des te meer keuze je zult hebben in de nummers die je kunt zingen. Is je bereik op dit moment niet zo groot? Kost het je bijvoorbeeld heel veel moeite om noten boven de G4 (op de piano te vinden) te zingen? Kies dan nummers die niet hoger gaan dan die noot.  Of omgekeerd, zoek jouw limiet op dit moment in de laagte van je stem en baseer daar jouw nummers op.  Een goede regel daarbij is dat het zingen je geen pijn of oncomfortabel gevoel moet geven in je keel. 

Zet je oren aan het werk!

Luister veel naar de radio, ontdek muziek op Spotify of YouTube en schrijf de nummers op die je leuk vindt. Maak een lijst van ‘leuk om te zingen liedjes’ op je mobiel, computer of gewoon in een notitieboek van nummers die je zou willen zingen.  Door veel te luisteren naar muziek ga je vanzelf steeds beter onderscheid maken in wat jij mooi en vind en wat past bij jouw stem. Is het tijd om te oefenen? Pak dan de lijst erbij en probeer de nummers uit. Passen ze in jouw stem op dit moment? Plaats ze dan in de ‘Nu zingen’ lijst en ga ermee aan de slag.  Nog niet geschikt voor je? Zet ze dan op de ‘Later aan te pakken’ nummers.

Wissel het af!

Wissel verschillende muziekstijlen en tempo’s met elkaar af. Zing dus niet alleen ballads, maar kies ook voor up tempo nummers. Probeer country uit, maar zing ook eens een rocknummer of een jazz standard. Bestudeer de verschillende stijlen en probeer ze allemaal uit. Zo kom je erachter wat jij het beste vindt passen bij jouw stem. En misschien is dat wel iets heel anders dan wat je tot nu toe zong!

Laat je niet beperken in je repertoire keuze!

Wees je eigen baas over wat jij mooi vindt en wilt laten horen. Laat je daarbij niet beïnvloeden door wat andere mensen vinden dat je moet doen.  Je vriendin of man heeft misschien wel een hele andere muzieksmaak dan jij en dat is helemaal oké. Maar dat betekent niet dat jouw smaak niet goed is. Als jij de solist bent, ben jij de baas over wat jij wilt zingen.

Hier kun je zoeken naar repertoire

Google op ‘standard en dan de naam van de stijl erachter’.  Dus bijvoorbeeld standard jazz. Dan zie je gelijk allerlei YouTube filmpjes verschijnen ter inspiratie.

Via de volgende link kom je op de site van Rolling Stone terecht waar je 100 van de beste Country songs vindt: https://www.rollingstone.com/music/music-lists/100-greatest-country-songs-of-all-time-11200/

Ook de Top2000 is een mooie inspiratiebron: https://www.nporadio2.nl/playlist

Ben je op zoek naar een karaokeversie van een lied? Ook die vind je volop op YouTube. Maar ook www.karaoke-versie.com is een fijne site waar je voor een klein bedrag goede karaokes kunt aanschaffen.

Maak er iets leuks van! ​​​​​

Kies altijd voor nummers die jij leuk vindt.  Er is niets zo erg als nummers zingen die je MOET zingen, maar die helemaal niet bij je passen. Het gaat ook niet werken trouwens. Als de melodie of tekst je niet aanstaan, dan zal je zang en je optreden nooit die sprankel hebben die het net dat beetje extra geeft waardoor je een geweldig optreden neerzet.  

Aan de slag dus!

  • Denk na over de soort muziek waar jij van houdt. Waar luister je het meeste naar? Ben je een country fan, houd je van jazz, kik je helemaal op heavy metal of ben je helemaal gek van een bepaalde artiest? Maak hier eens een opsomming van en ga bewust luisteren naar deze muziek.
  • Ga een uurtje lekker muziek luisteren en noteer nummers die jij wilt zingen in 2 lijstjes. 1 waar je al mee aan de slag kan, en 1 lijstje waarop de nummers komen die je in de toekomst wilt zingen.
  • Ga zingen! Kies een nummer uit en probeer het gewoon. Is het makkelijk voor je te doen? Kun je bij alle noten? Voelt het goed en geniet je ervan? Dan is het een nummer die sowieso op je repertoirelijst mag komen.
  • Werk aan je zangtechniek, zodat je stem steeds meer mogelijkheden krijgt en je je repertoire verder kunt uitbreiden.

Tot zover mijn stappen om je repertoire samen te stellen en uit te breiden. Heb jij zelf goede tips hierover? Deel ze dan vooral hieronder bij de reacties onderaan deze pagina! Daar kunnen we allemaal weer iets van leren.

>