Inademen? Moet je daar nou echt uitleg over geven? Ik haal toch iedere dag adem, automatisch. Dus waarom zou ik daar aandacht aan moeten schenken als ik wil zingen? Gaat dat niet vanzelf dan? In dit blog leg ik je uit hoe het zit.
Ademhalen is een compleet natuurlijk iets waar je normaal gesproken niet over nadenkt. En gelukkig maar. Stel je voor dat je iedere minuut van de dag daar mee bezig zou moeten zijn. Dan bleef er geen tijd over voor iets anders! Ademhalen is dus gelukkig geautomatiseerd in je lichaam.
Inademen en zingen
Maar dan ga je zingen. En daarvoor heb je dus adem nodig. Doordat je de lucht uit je longen langs je stembanden stuurt gaan ze trillen en daardoor maak je geluid. Adem dus. Maar hoe regel je dat? En hoeveel adem heb je dan nodig?
Mijn antwoord daarop lijkt misschien raar. Ik denk namelijk dat je niet zoveel aandacht hoeft te besteden aan het halen van de adem of te wel de inademing. Het werkt beter om een goede beheersing te krijgen over het uitademen van de lucht. En dan volgt de juiste inademing vanzelf!
Hoe? Lees door en ik vertel het je!
Problemen door 'verkeerde' beheersing van je uitademing
Je komt bijvoorbeeld ineens lucht tekort halverwege die lange zin. Of je redt het wel, maar moet daarna echt naar lucht happen. Je hebt dus het gevoel dat je te weinig adem in je longen hebt om lekker te zingen. En wat doe je dan?
Je probeert meer adem te halen voor de zin, je trekt de lucht als het ware naar binnen. En dat lijkt wel iets te helpen, maar levert toch niet het gewenste resultaat op. Bovendien krijg je er een droge keel van en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Dus wat nu?
Het toverwoord is ADEMSTEUN!
Want de lucht in je longen (en dat hoeft echt niet heel veel te zijn) kun je met ademsteun zo sturen dat je wel genoeg lucht hebt om die lange zin uit te zingen. En dat is niet het enige voordeel!
Het helpt je namelijk ook om harder te kunnen zingen, om die hoge noten makkelijker te halen en om heesheid te voorkomen. Nou, welke zanger(es) wil dat nu niet!
Alle redenen dus om ademsteun te omarmen als je vriend en hier veel aandacht aan te besteden.
Kun jij al alles zingen wat je wilt en herken je jezelf helemaal niet in wat ik hierboven vertel? Zijn hoge noten (of superlage) totaal geen uitdaging voor je? Nooit buiten adem na het zingen? Nooit hees? Gefeliciteerd! Grote kans dat jij die ademsteun al helemaal onder de knie hebt.
Toch merk ik bij het lesgeven dat aandacht aan de ademsteun altijd iets oplevert. Dus ga er eens mee aan de slag en probeer de volgende oefening.
Lekker sissen!
Altijd al eens een slang willen zijn? Dan is dit een mooie oefening om mee te beginnen. De Sis-oefening. Sissen als een slang dus. Neem een prettige hap lucht (niet teveel), voel hoe je ribben naar buiten bewegen en begin met sissen. Probeer dit zolang mogelijk vol te houden en de sis heel regelmatig te laten klinken. Wanneer je voelt dat het niet meer gaat, laat dan alle spierspanning los en houd je mond open. Als het goed is volgt de nieuwe inademing nu vanzelf. Probeer het nu gelijk maar even….
Gelukt? En hoeveel seconden hield je het vol? Niet opgenomen? Nog een keer dan!
Voel tijdens het sissen hoe je buik langzaam naar binnen beweegt en hoe je rugspieren zich steeds meer gaan aanspannen. Probeer zelf de controle over deze spieren te houden, beweeg ze zo langzaam mogelijk.
Zo krijg je steeds meer controle over de ademsteun.
Zing een lied en gebruik de ademsteun
Ga nu de bewegingen die je getraind hebt met de sis-oefening ook toepassen tijdens het zingen van een nummer. Dus tijdens het zingen langzaam je buikspieren aanspannen waardoor je buik (rondom je navel) naar binnen beweegt. Merk je verschil?
Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen en te leren over ademsteun. Lees bijvoorbeeld dit blog: Ademsteun, het werkt!
Laat je me hieronder weten of het lukt en of het je helpt? Ik hoor het heel graag!