7 tips om het meeste uit je zanglessen te halen
Wanneer je zanglessen volgt wil je er natuurlijk zoveel mogelijk profijt van hebben. Zeker als je betaalde lessen volgt. Zonde toch om er geld in te stoppen en vervolgens niet je best te doen om er uit te halen wat er in zit. Super belangrijk dus om jezelf goed voor te bereiden voor de zangles. Daarom hier 7 tips om het meeste uit je zanglessen te halen, waardoor je een ‘betere’ leerling wordt en je sneller en beter resultaat boekt.
Kies een nummer
Dat klinkt misschien voor de hand liggend, zeker als je gewend bent om bij mij lessen te volgen. Maar je zult verbaasd staan hoeveel mensen er naar les komen (vooral nieuwe leerlingen) en geen idee hebben wat ze willen zingen en willen leren. Nu zijn er vast zangdocenten waarbij dat geen enkel probleem is. Sterker nog, waar je zelf niet kiest maar de docent bepaalt wat je zingt.
Dat is niet mijn stijl. Ik vind het belangrijk dat jij zingt dat jij leuk vindt. En dat je leert om je eigen keuzes te maken. Daarom laat ik je altijd zelf kiezen. Natuurlijk kun je tips krijgen over in welke richting je zou kunnen zoeken. Maar zingen is meer dan alleen een nummer zingen, het gaat ook om muzikaliteit. En die ontwikkel je mede door goed te luisteren naar nummers en te ontdekken wat jij mooi vind. Zelf een nummer kiezen dus.
Neem de tekst mee op papier + een pen
Superhandig om de tekst op papier te hebben, zodat je aantekeningen kunt maken tijdens de les. Als je bijvoorbeeld aanwijzingen krijgt over het aanpassen van klinkers voor een betere vormingen van de noten. Of je moet een extra accent leggen op een woord. Schrijf het op. Dan weet je het ook nog als je straks thuis verder oefent.
Zing alvast een beetje in voor de les
Inzingen kun je prima doen als je onderweg bent naar de les. Zeker als je in de auto zit, kun je alvast wat oefeningen doen om in de mood van de les te komen. Of zing het liedje al een keer door. Hummen is ook lekker om te doen. Zo is je stem al lekker opgewarmd als je aan de les begint. Vooral als je ’s ochtends les hebt, en je hebt nog niet veel gesproken, is dit een aanrader. En dan kunnen we tijdens de les gelijk aan de slag met jouw nummer!
Oefen thuis!
Laat de zangles niet de enige les zijn waarin je bezig bent met het lied dat je onder de knie wilt krijgen. Oefen het thuis en maak notities van de stukken die niet lekker gaan, noten die je niet haalt, of plekken waar je niet uitkomt met je adem. Op die manier ben je super voorbereid voor de les. Ook nadat je de les hebt gevolgd ga je natuurlijk thuis verder met de aanwijzingen die je hebt gekregen tijdens de les. Op deze manier haal je het meeste uit je zanglessen, en zul je sneller vooruitgaan.
Neem je vragen mee
Om het meeste uit je zanglessen te halen is het ook belangrijk om vragen te stellen. Vergeet niet om de vragen die thuis bij je opkwamen tijden het oefenen mee te nemen naar de les. Houdt een apart notitieboekje bij voor de zangles, of schrijf de vragen op bij de tekst van het nummer dat je aan het instuderen bent. Het kan ook zijn dat je andere, meer algemene vragen hebt over zingen. Vragen staat vrij, dus neem die vooral mee naar de les. Zo kan de docent de les helemaal aanpassen aan jouw wensen en vragen.
Verdiep je in de nummers die je zingt
Behalve de melodie en de tekst leren is er nog veel meer te ontdekken aan de nummers die je zingt. Ga bijvoorbeeld eens luisteren naar verschillende versies van het nummer en probeer die versies zelf ook uit. Welke vind je het fijnst om te zingen? Neem deze versie dan ook mee naar de les, zodat je er met je docent aan kunt werken. Probeer ook eens om terug te vinden waarom het nummer is geschreven. Wat is de betekenis van het nummer voor de artiest? En wat voor betekenis geef jijzelf aan de tekst?
Bepaal wat jouw zangdoel is
Waarom ga je eigenlijk naar zangles? Er kunnen vele redenen zijn, die ook allemaal hun eigen inzet en resultaat zullen hebben. Ga je alleen voor je plezier? Gewoon een half uur of uur lekker zingen, maar verwacht je er verder niets van en doe je er verder ook niets mee? Dat is natuurlijk helemaal prima, maar dan kun je ook geen grote resultaten verwachten. Ga je daarentegen met het doel om steeds beter te worden? Om de beste zanger(es) te worden die jij kunt worden? Volg dan voortaan de tips uit dit blog. Dat gaat je zeker helpen om het meeste uit je zanglessen te halen en zo jouw doelen te bereiken! En natuurlijk mag je dan nog steeds plezier hebben tijdens de les!!!
Wat wil jij bereiken met zangles? Deel het met me hieronder bij de reacties. Ik ben heel benieuwd!
Met mijn zang lessen wil ik bereiken dat mijn stem zich zo goed mogelijk ontwikkelt.
De.tip om de warming up te doen in de auto is een goede. Die deed ik nog niet.
Je blogs volg ik om de Nederlandse woorden die bij de zangtechniek horen te leren want ik krijg in het Frans en Engels les.
Zo is bv het woord ademsteun dat ik van je geleerd heb heel helpend geweest. Want mijn lerares legde dit uit en toen wist ik waar ze het over had. Toen ik het woord ademsteun vertaalde was ze zo enthousiast daar dit een treffend woord is en ik het inderdaad goed begrepen had. Dus bedankt voor alle blogs en tip. Alles wordt gelezen en gebruikt.
Hai Pien, wat een leuk bericht! Fijn dat mijn berichten je helpen.
Ik heb geen kopstem kan ik dat ontwikkelen?
Hai Willy, sorry voor de zeer late reactie. Ik kom er net achter dat alle reacties in een spambox terecht zijn gekomen. En ik maar denken dat er nooit iemand reageert op mijn blogs! In antwoord op je vraag: ja zeker kun je dit ontwikkelen. Probeer maar eens om zacht hoog te zingen op aan AA en laat je kaak lekker los hangen. Wat voor klank heb je dan? Hoogstwaarschijnlijk zit je dan in je kopstem, of zoals we het in Complete Vocal Technique noemen, Neutral.