mei 18

Heesheid, hoe kom je er vanaf?

By Marleen Dubbelman

mei 18, 2017

allergie, heesheid, infectie, slijm

Heesheid.  Iedereen heeft er wel eens last van.  Je heb te hard meegezongen tijdens een concert of te hard gepraat tijdens een feestje in die drukke kroeg.  Op zich niet zo erg, je stem herstelt zich meestal weer snel, als je het de dag erna rustig aan doet.

Maar er zijn ook mensen die vaak last hebben van heesheid en slijmvorming.  Waarvan de stem niet meer helder klinkt na een repetitie met de band of met het koor. Die na een dag veel praten echt last hebben van hun stem.  Ben jij er daar eentje van?  Lees dan vooral door!

Maar voordat je verder leest eerst dit. Wanneer je langere tijd achter elkaar last hebt van heesheid zonder duidelijk aanwijsbare reden, ga dan naar de huisarts en laat je stem onderzoeken. Better save than sorry!

Heesheid, de oorzaken

1. Teveel spierspanning (constricties) in je keel

Dit komt het meeste voor.  Teveel spierspanning in je keel kan een gevolg zijn van een verkeerde spreek- of zangtechniek.  Maar het kan ook komen door emoties of stress.  Misschien herken je dit wel bij jezelf. Als je gestrest bent of emotioneel dan klinkt je stem heel anders. Minder vrij, gespannen. Dat komt doordat de spieren in je keel en rond je stembanden zich dan teveel aanspannen.  Een goede techniek is erg belangrijk om stemproblemen zoals heesheid te voorkomen.  Denk hierbij onder andere aan een goed gebruik van ademsteun en noodzakelijke twang.

2. Een ontsteking

Een ontsteking kan ontstaan door (1) irritatie (bijvoorbeeld doordat je rookt), (2) door droge stembanden, (3) door een infectie, (4) allergieën, zure oprispingen of bepaalde medicijnen.

  • Stop met roken! Roken is sowieso heel slecht voor je lijf, maar heeft zeker ook invloed op je stembanden. Door de rook die steeds langs je stembanden gaat, maakt je lichaam steeds meer slijm aan, wat er voor zorgt dat je stembanden niet meer soepel kunnen trillen. Je stem zal op den duur steeds lager gaan klinken. Je ontwikkelt zo een echte rokersstem en kans op rokersoedeem.
  • Zorg voor voldoende vocht. Drink veel water of thee zodat je lichaam genoeg vocht bevat. Dit helpt indirect om droge stembanden tegen te gaan
  • Wees zuinig op je stem en vermijd iedere belasting ervan wanneer je een infectie hebt. Zing niet en spreek zo weinig mogelijk. Gun je lichaam rust. Wordt eerst beter!
  • Heb je een vermoeden dat je heesheid of teveel aan slijm veroorzaakt wordt door een allergie, neem dan altijd contact op met een specialist. Dit geldt ook voor zuur oprispingen of als je bepaalde medicijnen slikt. Beter een bezoek teveel aan de huisarts dan 1 te weinig.

3. Je stembanden veranderen van structuur

Er ontstaan stemknobbeltjes, een cyste of een poliep op je stembanden waardoor je stembanden hun werk niet meer goed kunnen doen.

Knobbeltjes op je stem kunnen veroorzaakt worden door een verkeerd stemgebruik.  Wanneer je ondanks je heesheid maar doorgaat met zingen zul je de stem steeds verder belasten waardoor op den duur knobbeltjes kunnen ontstaan.

Wat gebeurt er als ik gewoon door blijf zingen?

Wanneer je langere tijd zingt met flinke spierspanning in je keel dan raken de slijmvliezen van je stembanden vermoeid en geïrriteerd. Het gevolg is dat ze gaan opzwellen. Deze zwelling vult zich met vocht, net als een blaar.  Door deze zwelling kunnen de stembanden minder goed trillen en ook niet meer goed sluiten. Het gevolg is dat je een donkerder en hees geluid krijgt.

Blijf je hiermee doorgaan dan gaat de zwelling over in een hard weefsel, vergelijkbaar met eelt op je voeten. Op dat moment heb je stemknobbels. Op den duur kunnen de stembanden helemaal niet meer sluiten en valt je stem weg!

Wat kan ik het beste doen als ik hees ben?

  1. 1
    Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga naar de dokter als je het vermoeden hebt dat je heesheid komt voor lichamelijke klachten zoals een infectie. Vooral als je er al langere tijd mee rondloopt.
  2. 2
    Ontstaat je heesheid voornamelijk na lang en veel praten of na het zingen? Dan is de kans groot dat je hier veel aan kunt verbeteren door het gebruiken van de juiste spreek- en zangtechniek. Bezoek een logopediste of ga op zoek naar een zangcoach die je daarbij kan helpen. Ik help je graag van je heesheid af!
  3. 3
    Ben jij iemand die ‘luchtig’ praat of zingt? Geef je veel lucht weg? Vraag desnoods eens aan je partner of vriend of vriendin wat zij horen als je geluid maakt. Als zij dit bevestigen, probeer dan voortaan met minder lucht te praten of zingen. Je stembanden zullen je dankbaar zijn! Geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt?  Ook dan is het een goed idee om een keer een praat- of zangles te boeken.

Zangtechniek is belangrijk!

Heb jij het idee dat jouw heesheid te maken heeft met verkeerde zangtechniek? Grote kans dat er iets met je ademsteun niet helemaal klopt.

Ademsteun kun je zien als de controle die je moet hebben over je uitademing.  Wanneer die controle goed is kun je goed zingen en vermijd je problemen zoals heesheid.

Heb je geen idee wat ademsteun is en hoe je dit toepast? Dan is de online cursus Zingen met Gemak iets voor jou!  In deze cursus leg ik je aan de hand van filmpjes, voorbeelden en opdrachten precies uit wat ademsteun is en hoe je dit kunt gebruiken om heesheid te voorkomen. Maar dat is natuurlijk niet alles. In de cursus leer je ook andere zangtechnieken die je helpen om je stem goed te ontwikkelen. Zo, dat je steeds meer vrijheid krijgt om te zingen wat jij wilt. En dat zonder hees te worden!

Heb jij last van heesheid? Wat heb je al geprobeerd om dit te veranderen? Ik lees het graag! Laat je reactie achter onder dit artikel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>