april 7

Gebruik jij wel genoeg energie?

By Marleen Dubbelman

april 7, 2017


Het overkomt iedereen die zingt wel eens een keer. Je stem slaat over terwijl je dat niet wilt. Hoe komt dat nou?

In een van mijn vorige blogs lees je over 1 van de oorzaken: het gebruiken van de ‘verkeerde’ klinker. Nog niet gelezen? Doe dit dan vooral eerst even. De tips die ik hierin geef helpen je sowieso een stuk op weg naar meer controle over je stem.

Vandaag wil ik het hebben over een andere oorzaak van een overslaande stem.

Gebrek aan energie!

Je staat er misschien niet bij stil, maar om goed te zingen heb je voldoende energie nodig. Iedere noot en iedere toonhoogte vraagt om een bepaalde hoeveelheid energie en ademsteun.
Mensen wijten het overslaan van hun stem vaak aan een stembreuk. Maar dat is flauwekul. Je stem kan niet breken! Je stembanden zijn zeer elastisch en kunnen alle toonhoogtes prima aan.

Wat er wel gebeurt is dat je niet genoeg energie geeft aan de noot die je zingt. Vaak gaat het dan om een of meer hoge noten die je met een redelijk volume wilt zingen. Je lichaam is altijd op zoek naar het zo min mogelijk verspillen van de energie die je hebt. Wanneer je hieraan geen sturing geeft gaat het zingen op de manier die het minste energie kost. Je klank verandert dan terwijl je dit niet wilt.

Iedere stemfunctie zijn eigen energieniveau

In CVT praten we over 4 verschillende stemfuncties: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge. Meer hierover kun je lezen op de website van Complete Vocal Institute.

In het algemeen kun je zeggen dat Overdrive en Edge in de hoogte van je stem het meeste energie kosten, Curbing en Neutral het meeste in de laagte. Als je dus met veel volume wilt zingen in de hoogte van je stem dan moet je veel ademsteun gebruiken. Als je met weinig volume wilt zingen in de laagte van je stem dan kost dat ook veel energie/ademsteun.

Dus wat te doen?

Stel je stem slaat altijd over bij een bepaalde toonhoogte. Ga dan oefenen met losse noten die rond die toonhoogte liggen. Dus bijvoorbeeld: jouw stem slaat over bij de A4. Zing dan de 3 losse noten daaronder en de 3 losse noten boven de A4. Probeer deze te zingen met het volume dat jij wilt. Ontdek hoeveel ademsteun je nodig hebt om deze noten op een goede manier te zingen. Wanneer dit lukt ga je deze noten met elkaar verbinden door het zingen van een melodietje (toonladder). Blijf de goede hoeveelheid ademsteun gebruiken. Zo train je je lichaam waardoor het op den duur steeds makkelijker wordt en het overslaan verdwijnt.

Even alles op een rijtje

1. Gebruik voldoende ademsteun voor het volume en de toonhoogte waarin je zingt
2. Onderzoek in welke stemfunctie je zingt en hoeveel energie dit kost
3. Hou in de gaten welke klinkers je zingt en of deze ervoor zorgen dat je stem ‘overslaat’

Pas deze 3 tips toe en krijg je stem onder controle! Succes!

Moeite om de juiste hoeveelheid energie/ademsteun te gebruiken? Boek een zangles en ik help je graag op weg.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>