augustus 12

Ga lekker zingen! – een terugblik op mijn jeugd

By Marleen Dubbelman

augustus 12, 2017

leren zingen, zingen

Op het whiteboard in Het Zanglab hangt een foto van mezelf als klein meisje in het koor waarin mijn moeder zong. Zo schattig om te zien!

Hoe oud zou ik daar zijn? Vijf? Zoiets zal het zijn geweest. Mijn moeder zong in een kerkkoor (op de foto staat ze achter mij.)

Zo te zien was het best koud in die kerk want iedereen zong met haar jas aan. Ik ook.

Ik ben helemaal verdiept in de bladmuziek. Waar ik natuurlijk nog niets van begreep. Maar ik was supertrots dat ik op mijn manier mee mocht doen.

Het koor was trouwens een stuk groter, ik denk dat deze foto is genomen tijdens een begrafenisdienst. Die waren vaak overdag en dan werden er een paar dames gevraagd om de dienst muzikaal te ondersteunen. En omdat ik nog niet op school zat (dat was zo in die tijd) mocht ik dan mee.

Toen ik ouder was werd ik echt lid van het koor, samen met nog een aantal andere kinderen. Daar leerde ik allerlei Latijnse missen zingen.

Ik snapte niets van de teksten, zong ze puur fonetisch mee. Als ik ze nu hoor komt de tekst ook zo weer uit mijn mond gerold!

Op dit moment ben ik helemaal niet meer actief in de kerk. Op kerst na of een huwelijk of begrafenis, kom ik er zelden meer. Maar hier is mijn liefde voor zingen en muziek dus begonnen en gestimuleerd.

Hoe zit dat met jou?

Heb jij een bepaalde herinnering aan vroeger qua zang? Was het onderdeel van jouw opvoeding? Of helemaal niet? Is muziek een deel van jouw leven?

En als je zelf kinderen hebt, hoe geef je hun muziek mee? Leer je ze kinderliedjes? Zing je de hits van nu met ze mee?

Ga lekker samen zingen!

Ik vind het superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om muziek een onderdeel te laten zijn van de opvoeding.

Samen zingen, op muziekles, concerten bezoeken. Ik raad het je echt aan!

Het geeft het leven extra sjeu, versterkt de band en het is goed voor de ontwikkeling van hun hersenen.

Ga dus lekker zingen, zelf of met je (klein)kinderen! Maakt niet uit hoe het klinkt, als je er maar plezier aan beleeft!

Wil je zelf aan de slag met zingen? Dan heb ik iets leuks voor je!

Gratis Checklist met 7 tips

Een Checklist met 7 gratis tips hoe je kunt beginnen met zingen. Je krijgt de Checklist in je mailbox wanneer je je naam en e-mailadres hieronder invult.

Kleine moeite, groot plezier!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>