Durf voluit te zingen - Het Zanglab

Durf jij voluit te zingen?

Durf jij voluit te zingen? Of laat je jezelf terughouden door gedachten als deze:

“Ik verhef mijn stem nooit. Ik ben altijd bescheiden. Ik vind het eng om mezelf te laten horen. Ik hoor mijn moeder zeggen dat ik niet zo scherp moet klinken. Ik wil niet opvallen. Het moet wel mooi klinken. Ik vind mijn eigen stem lelijk. Anderen zingen veel beter dan ik.”

Zinnen die ik regelmatig hoor van mensen die komen zingen. Herkenbaar?

Belemmerende gedachten waardoor je niet voluit zingt

Je zou denken dat zulke gedachten alleen voorkomen bij mensen die niet durven zingen. Die hun mond houden als er anderen bij zijn. Maar dat is dus niet zo!

Echt, je zult het misschien niet geloven, maar ook mensen die zingen in een koor, in een band, als solist hebben zulke gedachten! En dat is zo jammer!

Gedachten die ze tegenhouden om dat te doen wat ze eigenlijk graag willen. Voluit gaan voor hun passie. Want wat als het voor geen meter klinkt? Wat als anderen zich afvragen waar je nou in godsnaam mee bezig bent? Wat als iedereen beter klinkt dan jij? Met als gevolg dat ze niet voluit durven te zingen en daardoor niet alle nummers kunnen zingen die ze graag zouden performen.

Want wat voor invloed denk je dat al die negatieve gedachten hebben op je stem en hoe je klinkt? Superveel!

Voluit durven zingen vraagt om een mind shift!

Ik maak het iedere keer weer mee in mijn praktijk. Mensen die zo graag willen, maar zichzelf door al die belemmerende gedachten steeds laten tegenhouden. Waardoor ze niet komen waar ze willen zijn, namelijk vrij om voluit te zingen wat ze ook maar willen.

Want ja, ik kan je allerlei technieken leren, maar als je ze niet durft toe te passen, als je er niet voor gaat, als je blijft denken dat je het toch niet kunt, dan is de kans dat het gaat lukken niet zo groot.

Want door al die negatieve gedachten blijf je jezelf tegenhouden en komen de klanken niet voluit en vrij uit je mond. Goed en vrij leren zingen begint dus eigenlijk helemaal niet met zangtechniek maar met een mind shift!

5 opdrachten om je mindset te veranderen zodat je voluit durft te zingen

Heb jij last van belemmerende gedachten die je in de weg zitten om de beste zanger(es) te worden die jij kunt zijn? Neem dan eens een half uurtje de tijd en doe de volgende opdrachten.

1. Bedenk voor jezelf wat je wilt bereiken met zingen. Dat kan van alles zijn. Ik geef je een paar voorbeelden:

– Ik wil voluit kunnen zingen zonder me te schamen
– Ik wil voluit zingen tijdens een verjaardagsfeest
– Ik wil een lied kunnen zingen met dynamische verschillen
– Ik wil zingen in een koor
– Ik wil een keer een solo doen in mijn koor
– Ik wil zingen in een band
– Ik wil heftigere nummers zingen in mijn band
– Ik wil auditie doen voor een zangopleiding
– Ik wil zanger(es) worden van beroep

Wat is jouw doel? Schrijf het op en vertel ook waarom je dit wilt.

2. Stel je vervolgens voor hoe je je zou voelen als je dat doel bereikt. Dus wie ben je en hoe voel je je als je die solo doet? Als je hardop durft te zingen? Als je op dinsdagavond aan het repeteren bent met het koor? Hoe lekker zou dat zijn?

Laat je fantasie de vrije loop en omschrijf waar je op dat moment bent, wat je doet en hoe het voelt. Bijvoorbeeld: “Het is dinsdagavond en ik ga zo naar het koor. Heerlijk om er even een avondje uit te zijn en samen met de anderen helemaal in het zingen te duiken. Het samen zingen geeft me veel energie, en het is helemaal super dat ik gevraagd ben om de solo te doen” .

Beschrijf jouw bereikte doel zo uitgebreid mogelijk, probeer het al helemaal voor je te zien.

3. Denk nu na hoe je je doel kunt bereiken en neem de eerste stap! Wil je bij een koor? Ga dan eens googelen op koren in je omgeving en vraag of je een keer kunt komen luisteren. Zing je in een band, maar houd het gebrek aan zangtechniek je tegen bij bepaalde nummers? Ga op zoek naar iemand die je daarbij kan helpen. Durf je niet te zingen? Begin eens met hardop meezingen met de radio als er niemand thuis is en geniet daarvan!

4. Bijt je vast in het doel dat je wilt bereiken.  Wil jij voluit leren zingen? Ga dan op les en oefen thuis iedere dag minimaal een kwartier.  Doe de oefeningen die je op de zangles krijgt. Neem jezelf op.  Probeer jezelf iedere dag een beetje te verbeteren.  En geef vooral niet op!

5. En geef jezelf complimenten bij alles wat je doet om beter te worden.  Iedere keer dat er weer zo’n stemmetje voorbij komt die zegt dat je het niet kunt, dat dit niets is voor jou, stuur je die stem het bos in.  Negeer ze en wees trots op jezelf dat je de stap hebt genomen om voluit te leren zingen!

Heb je de opdrachten gedaan en wil je de uitkomsten met mij delen? Dat mag! Stuur je antwoorden naar info@hetzanglab.nl of laat hieronder een reactie achter.  Als je je voornemens en dromen deelt met iemand heb je meer kans dat ze uitkomen!

>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Tuurlijk, Marleen!' Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.