april 4

Durf jij in het licht te gaan staan?

By Marleen Dubbelman

april 4, 2018

durven, zingen

Van de week reed ik na de pianoles terug naar huis. Het was al flink donker, ondanks de zomertijd.

De dijk naar huis is wel verlicht, maar niet echt geweldig goed. Ik zag dan ook nog maar net op tijd die wandelaar die mij tegemoet kwam lopen. Helemaal gekleed in het zwart! Wat bezielt mensen om helemaal in het zwart over een donkere weg te gaan lopen?

Trek een veiligheidshestje aan als je leven je lief is! Het liep gelukkig goed af, ik kon de meneer nog ontwijken. Maar mijn hart bonkte in mijn keel. Je moet er toch niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.

Durf jij in het licht te gaan staan?

Oké, denk je nu. Leuk verhaal, maar wat heeft dat met zingen te maken? Nou, meer dan je misschien denkt.

Want hoe zit het met jouw zichtbaarheid als je zingt? Durf jij jezelf te laten horen en zien? Of sta je liever in het donker als je zingt? Pak jij het podium, ga jij in het licht staan? Of zing je alleen als er niemand in de buurt is? Als je alleen thuis onder de douche staat? Of durf je sowieso niet om je mond open te doen?

Stap over die drempel!

Ik hoop natuurlijk voor je dat je totaal geen moeite hebt om jezelf te laten zien. Waarom? Omdat je dan de grootste drempel om goed te zingen al hebt genomen. Die grootste drempel ben je namelijk zelf! Jouw overtuigingen dat het niet goed genoeg is, dat je wel heel erg opvalt als je zingt, dat mensen daar vast niet op zitten te wachten. Dat ze hun mening al klaar hebben en dat die vast niet positief is.

  • Als je deze belemmerende overtuigingen hebt, dan ben je dus niet vrij in je expressie.
  • Dan hou je jezelf en je stem tegen om voluit te gaan.
  • En daardoor bevestig je je eigen stemmetjes die zeggen dat je niet goed genoeg bent.
  • Want je lichaam zal onmiddellijk reageren door teveel spanning op je spieren te zetten.
  • Wat er dan weer voor zorgt dat je geknepen klinkt, dat je die hoge noten niet haalt, dat je stem niet tot bloei komt.
  • En zo blijf je in je zelfgeschapen vicieuze cirkeltje ronddraaien.

Daarom een paar tips om uit het donker te stappen en in het licht te gaan staan

  1. Probeer om heel rationeel te denken: wat is het ergste dat er kan gebeuren als je harder zingt dan je gewend bent. Als je jezelf laat horen. De kans bestaat natuurlijk dat het niet goed klinkt. En wat dan? Stort de wereld in? Krijg je het dak op je hoofd? Raak je je baan kwijt? Waarschijnlijk niets van dit alles. Zing eens een zin een stuk harder dan je gewend bent en kijk wat er gebeurt.  Niets?  Kijk, dat viel mee!
  2. Daag jezelf uit en zing zo hard en zo vals als je kunt! (En dat mag als je alleen bent ) Ga helemaal uit je dak en voel hoe bevrijdend dit is en hoe veel plezier je ervan kunt hebben.
  3. Ga steeds vaker zingen waar anderen bij zijn. Gewoon in de auto meezingen met de radio of thuis terwijl je huisgenoten er ook zijn.  Daag ze uit om ook mee te doen.
  4. Ga op zoek naar mensen die ook graag zingen en ervaar hoe gaaf het is om samen met anderen in het licht te gaan staan.

Ben jij er klaar voor?

Wil jij uit het donker in het licht gaan staan? Zichtbaar worden? Jezelf laten horen? Maar vind je het een te grote stap om gelijk alleen dat podium op te stappen of bij een koor te gaan?

Dan heb ik DE oplossing voor je!  Meld je voor de cursus Zingen Zonder Zorgen.

Vijf avonden lekker samen zingen en een eerste basis leggen van een goede zangtechniek.

Klik op de knop om te zien wanneer de volgende cursus begint. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>