februari 1

Doorslikken! Of, hoe kom ik van dat speeksel af?

By Marleen Dubbelman

februari 1, 2017

keel, slikken, speeksel

Ik zit al de hele ochtend speeksel weg te slikken. Hoe dat komt wil je weten? Nou, dat heeft dus alles te maken met de vraag die ik kreeg van Linda.“Als je een liedje hebt met veel tekst en weinig pauze…en dan…moet je slikken omdat er speeksel in je mond komt…maar, je moet dan juist inademen ipv slikken…want anders heb je niet genoeg adem voor het volgende stuk tekst. Wat te doen? . “

Een hele interessante vraag, waarvoor ik op zoek ben gegaan naar antwoorden. Eerst maar even een korte uitleg over wat speeksel is en waar het voor dient. Zodat we weten waar we heb over hebben.

Speeksel, hoe komen we eraan?

Het wordt aangemaakt in de speekselklieren die in en rond de mondholte liggen. Via een buisje wordt het speeksel naar de mond vervoerd.En zoals alles in ons lijf heeft ook speeksel zeker nut. Waar dient het voor dan?

  • Het zorgt ervoor dat de binnenkant van je mond vochtig blijft en zo beschermt wordt.
  • Het helpt bij de spijsvertering. De enzymen in het speeksel breken de zetmelen in ons voedsel af en zetten deze om in glucose.

Dit zijn de twee voornaamste functies van speeksel. Wil je er meer over weten kijk dan eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Speeksel

Interessant, maar ik wil weten hoe je er vanaf komt!

Dat gebeurt door te slikken. Speeksel wegslikken doe je ongeveer twee keer per minuut. Normaal gesproken denk je daar niet bij na, het gebeurt automatisch. Op het moment dat je slikt sluiten je stembanden zich automatisch. Dit is om je luchtweg af te sluiten zodat het speeksel niet in je longen terecht komt. Je kunt op dit moment dus geen ademhalen, want dan moeten de stembanden juist openstaan. Er daar komt het probleem van Linda om de hoek kijken.

Okay, maar wat is nu de oplossing?

Een pasklare oplossing heb ik helaas niet, wel een aantal tips die je wellicht verder helpen. Waarbij Tip 1 niet voor niets op 1 staat! (ik ben me tijdens het tikken van dit verhaal de hele tijd bewust van het speeksel in mijn mond en het lijkt alleen maar meer te worden!)

Tip 1 : probeer om er niet aan te denken. Denken aan speeksel zorgt voor meer speeksel! Laat je lichaam zelf uitzoeken wanneer je slikt.

Tip 2: Werk aan een goede zangtechniek en voorkom zo dat je teveel speeksel produceert. Wanneer je niet op de goede manier zingt gaat je lichaam ter bescherming van je stembanden meer speeksel en slijm produceren waardoor je nog meer moet slikken.

Tip 3: Concentreer je tijdens het zingen op het goed gebruiken van je ademsteun. Denk niet teveel na over de inademing, maar focus op het zo traag mogelijk laten verlopen van de uitademing. Laat aan het eind van de zin je ademsteunspieren ontspannen zodat de inademing automatisch volgt.

Tip 4: Wanneer je aan het eind van de zin bent en er is geen tijd om te slikken, laat het speeksel dan gewoon in je mond zitten en ga door met de volgende zin. Er komt vanzelf een moment waarop je wel kunt slikken en daarna inademen.

Tot slot een speekseltip!

Heb jij veel last van speeksel wanneer je zingt? En alleen dan? De oorzaak is dan het verkeerd gebruiken van je stem. Naast dat de spieren in je keel samentrekken om je stembanden te beschermen, wordt er ook meer speeksel aangemaakt. Ook ter bescherming. Dan is het dus belangrijk om na te gaan (zelf of met hulp van je zangdocent) wat je kunt verbeteren aan je zangtechniek. Doe bijvoorbeeld mee aan de workshop Complete Vocal Technique die ik een paar keer per jaar geef.  Dit een mooie basis om de beginselen te leren over de zangtechniek Complete Vocal Technique, een techniek die je zeker verder helpt bij het ontwikkelen van je stem. En het voorkomen van stemproblemen.

Hoe is het na het lezen van dit stuk? Meer speeksel in je mond? Het zou me niets verbazen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>