januari 29

Doelen halen in je zang zonder forceren – 3 tips

By Marleen Dubbelman

januari 29, 2020

oefenen

Iedere zanger(es) loopt er tegenaan. Nieuwe doelen die je wilt halen in je zang. Je zingt nu bijvoorbeeld alle nummers op dezelfde manier, met dezelfde klanken, voorzichtig, netjes. En dat wil je niet meer. Er zijn bepaalde nummers die vragen om meer dan dat. Die een flinke uithaal nodig hebben. Waar je kracht wilt zetten. Dus ga je aan de slag. Je zingt een stuk harder, althans, dat probeer je. Maar het lukt niet echt. Het klinkt wel harder, maar je vind het niet mooi en bovendien doet het pijn in je keel. Als je het een paar keer herhaalt klink je zelfs een beetje hees. En dat is nou ook weer niet de bedoeling. Dus wat nu? In dit blog help ik je op weg met 3 tips.

Heb geduld!

Mijn eerste en belangrijkste tip: heb geduld! Wanneer je niet gewend bent om hard te zingen, om jezelf voluit te laten horen, dan is je stem en je lijf dat ook niet gewend. Dan is het dus belangrijk om de verandering rustig aan te gaan doen. Dus niet gelijk een heel nummer hard zingen, maar eerst eens oefenen met losse noten. Roep een paar keer hard EEE en kijk wat er gebeurt. Niet elke keer die hoge noot eruit proberen te persen, maar langzaamaan er naar toe werken, door eerst de lagere noten helemaal te beheersen. Lukt dat zonder pijn, zonder moeite, voelt het goed en ben je tevreden over hoe het klinkt? Dan kun je het gaan uitbreiden. En dat moment kan best even op zich laten wachten.

Vergelijk het maar met sporten. Stel, je wilt meer kracht in je armen, dus je gaat naar de sportschool en krijgt oefeningen om de spieren in je armen sterker te maken. Na de eerste week trainen is er nog geen verschil te merken. Geef je het dan al weer op? Nee, natuurlijk niet. Je weet best dat je vaker zult moeten gaan en consequent je oefeningen moet doen om uiteindelijk die sterke armspieren te hebben. Dus door iedere keer weer te oefenen zul je na een paar maanden zien dat je ‘ineens’ een stuk sterker bent.

Of je wilt (net als ik) een behoorlijk aantal kilo’s afvallen. Kijk, het liefst wil je ’s ochtends wakker worden met een slank lijf, maar echt realistisch is dat niet. Wat wel helpt is iedere dag weer opnieuw de keuze maken om gezond te eten, om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, om te bewegen. En dan ben je niet ineens de volgende dag al je overgewicht kwijt. Maar als je consequent blijft, dan zie je over een paar maanden wel ‘ineens’ een groot verschil.

Hetzelfde geldt voor iets nieuws leren op zanggebied. Je denkt misschien dat zingen altijd vanzelf moet gaan, dat je faalt als je niet snel die hoge noten kunt halen of hard kunt zingen. Maar dat is onzin. Het kost tijd om iets nieuws je eigen te maken, maar als je consequent blijft oefenen, met de juiste techniek, dan komt het moment dat het je ‘ineens’ lukt en dat je nieuwe sound onderdeel is geworden van jouw stem.

Gebruik de juiste methode om je doel te bereiken

Net als bij afvallen en sporten is het belangrijk om de juiste manier te vinden om je doel te bereiken. Een manier die past bij jou. Waar je je lekker bij voelt, waarvan je het gevoel hebt dat het je verder helpt. Wat zingen betreft heb ik die methode gevonden in de zangtechniek Complete Vocal Technique. Niet alleen voor mezelf, maar ook al voor meer dan 600 mensen die bij mij kwamen lessen.

Het fijne van deze techniek is dat het alle geluiden omvat die je als zanger(es) wilt kunnen maken. En dat er geen oordeel is over hoe jij wilt klinken of wat voor stijl je wilt zingen. Het zijn duidelijke en concrete stappen die je kunt nemen om jouw zangdoel te bereiken. Waarbij de gezondheid van je stem op nummer 1 staat. Dus of je doel nu is om harder te zingen, om ruiger te klinken, om zacht en beheerst te zingen, of juist helemaal uit je dak te kunnen gaan, met Complete Vocal Technique heb ik alle handvatten om je daarbij op een goede manier te helpen.

Bereik je doelen met een goed plan!

Als je echt iets wilt bereiken is het handig om een goed plan te hebben. Anders blijf je een beetje hapsnap bezig en vliegen de weken voorbij zonder dat je ook maar iets hebt gedaan om je doel te bereiken. Geloof me, ik ken het! Dus bedenk voor jezelf wat je in de komende 3 maanden wilt bereiken met je stem. Wat zijn jouw doelen? En maak dan een oefenschema om daar gericht aan te werken. Maak tijd vrij in je agenda en ga aan de slag.

Meer tips om effectief te oefenen heb ik verzameld in het gratis e-book dat je onder dit blog kunt aanvragen. Dus wil je over een tijdje echt kunnen zeggen dat je harder of hoger kunt zingen dan ooit (of ieder ander zangdoel dat jij wilt bereiken) laat dan nu je e-mailadres achter in het blok hieronder en de tips komen naar je toe!

Succes met het halen van jouw doelen! Laat je me hieronder weten hoe het gaat? Tof!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>