oktober 11

DE oplossing voor veel zangproblemen

By Marleen Dubbelman

oktober 11, 2019

complete vocal technique, energie, zangtechniek

Soms zijn er van die weken dat ik bij iedere leerling hetzelfde opmerk waar we aan kunnen werken. Afgelopen week was zo’n week. Verschillende uitdagingen, 1 oplossing. Wat die oplossing is vertel ik je in dit blog.

Dus loop jij tegen bepaalde dingen aan als je zingt, zoals bijvoorbeeld hoge noten die niet willen? Heb je moeite om het einde van de zin te halen zonder naar adem te snakken? Lees dan vooral verder!

2 voorbeelden

Ik geef je eerst 3 voorbeelden van zangeressen die deze week in Het Zanglab waren. Wat waren hun uitdagingen?

  • Nummer 1 had moeite met hoge noten. Iedere keer kreeg ze bij het refrein een kraak in haar stem, spande de spieren in haar keel zich aan en kwamen de noten er niet lekker of helemaal niet uit.
  • De volgende zong, compleet uit haar comfort zone, een nummer van Tina Turner en merkte daarbij dat ze moeite had om het scherpe, rauwe geluid van Tina te imiteren.
  • Zangeres nummer 3 had al een paar maanden niet gezongen vanwege een keelontsteking die maar langzaam verdween. Ze merkte dat het zingen haar niet meer zo makkelijk afging als 3 maanden geleden.

Verschillende uitdagingen, dus je zou denken dat er ook verschillende oplossingen voor zouden zijn.  Maar nee hoor, ze konden allemaal met dezelfde oplossing aan de slag en haalden daar alle drie een prima resultaat mee. met allemaal dezelfde oplossing.

En grote kans dat ook jij met die oplossing aan de slag kunt voor jouw zanguitdaging!

DE oplossing 

En wat is die oplossing dan? Tadadadada!

MEER ENERGIE!!!!

De waarheid is namelijk dat de meeste mensen liever lui dan moe zijn. En vaak helemaal niet bewust hoor. Niet dat ze denken, we gaan eens even lekker lui zingen. Nee helemaal niet. Ze doen vaak zelfs heel erg hun best.

Het probleem zit er alleen in dat ze het niet op de juiste manier doen. Dat ze heel hard werken met hun keel, eigenlijk voor het grootste deel alleen zingen met hun keel en daarbij iets belangrijks vergeten. Wat dan?

Hun lichaam gebruiken! Zingen doe je namelijk voor een heel groot deel helemaal niet met je keel en stembanden, maar met je lijf.

Wanneer je daarmee aan de slag gaat, zul je merken dat het zingen ineens een stuk makkelijker gaat en je die hoge noten, die scherpe klanken, dat rauwe geluid WEL kunt zingen zonder last te krijgen van je keel.

Probeer het maar eens. Kies iets uit waar je moeite mee hebt om te zingen en kijk wat er gebeurt als je veel meer energie geeft terwijl je dit zingt. Duw bijvoorbeeld eens tegen een muur terwijl je die hoge noot zingt en luister wat er dan gebeurt. Grote kans dat het een stuk makkelijker gaat. Kijk, dat is dus de energie die je nodig hebt om te makkelijker en vrijuit te zingen!

Is het lastig voor je om dit thuis zelf te doen? Wil je hier meer over weten en een keer in het echt meemaken hoe dit werkt en DAT het werkt?

Dan ben je van harte welkom tijdens de cursus Complete Vocal Technique Level 1 of tijdens de workshop Complete Vocal Technique.   Ik leer je dan precies hoe jij meer energie kunt geven aan je stem zodat ook jij vrijuit gaat zingen en veel meer uit je stem haalt dan je nu doet.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>