Reviews


Deze reviews maken me blij. En ze helpen me altijd om de draad weer op te pakken als ik ff in een dipje zit.


Wil je weten wat ik voor jou en je stem kan betekenen. Scroll er dan vooral even doorheen.  

 

Wat is Complete Vocal Technique?

Complete Vocal Technique (CVT) is een zangmethode ontwikkeld door de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin. Omdat ze last had van astma ging ze op zangles. Dit om haar te helpen met haar ademhaling. Vanaf die tijd ontdekte ze dat ze zingen geweldig vond. Ze wilde zich verder ontwikkelen, maar dat de docenten die ze bezocht konden haar niet verder helpen. Daarom ging ze zelf onderzoek doen naar de stem.

Dit begon in de jaren 80 en ook nu gaat dit onderzoek nog steeds door.  Ze bestudeert zangers en zangeressen die in allerlei stijlen en met verschillende geluiden zingen. En dat zonder dat ze stemproblemen ontwikkelen. Hoe kan het dat deze mensen jarenlang zingen met een ‘ongezond’ geluid zonder dat ze hun stem beschadigen? Catherine ontdekte de overeenkomsten tussen deze mensen.  Zo ontwikkelde ze haar eigen zangtechniek met een eigen terminologie.

De belangrijkste uitgangspunten

  • Zingen is niet moeilijk, iedereen kan het leren
  • De techniek gaat uit van de werking van het menselijk lichaam
  • Zingen moet altijd goed aanvoelen
  • De techniek moet altijd direct werken, anders doen we iets niet goed
  • Als het verkeerd aanvoelt, dan is het ook verkeerd.
  • De techniek moet concreet zijn en efficiënt in het gebruik.
  • Als docenten scheiden we smaak en techniek. Dus de smaak van de zanger(es) staat centraal.
  • De techniek is geschikt voor alle zangstijlen
  • Wees niet bang voor geluid, wanneer je de techniek goed toepast kun je ieder geluid maken

Het boek

Cathrine heeft haar techniek beschreven in een boek met de gelijknamige titel Complete Vocal Technique.  Dit boek kwam voor het eerst uit in het jaar 2000 en is ondertussen in vele talen vertaald en uitgegeven. In 2012 kwam de 3de herziene versie uit en op dit moment is men druk aan het werk aan de 4de versie.

De app

Naast het boek is er tegenwoordig ook de app. Deze wordt bij iedere wijziging in de techniek bijgewerkt zodat je steeds de meest actuele informatie hebt.  Er is een gratis versie en een betaalde.

De app heeft CVT app en je vindt hem in de playstore en via Itunes.

Wat staat erin?

Natuurlijk kan ik niet alles vertellen dat in het boek beschreven wordt. Ik nodig je van harte uit om het boek aan te schaffen als je er alles over wilt weten. Een kort overzicht van dat wat je gaat leren als je besluit om Complete Vocal Technique uit te proberen zie je op de foto hiernaast.

Ik nodig je uit!

Nieuwsgierig naar meer informatie over Cathrine Sadolin en haar geweldige zangmethode? Bezoek dan de www.completevocalinstitute.com.  Hier vindt je heel veel informatie over de methode, over de onderzoeken en over de verschillende lesmogelijkheden in Kopenhagen.

Wil je gewoon in Nederland kennis maken met CVT? Dan nodig ik je van harte uit om eens langs te komen in Standdaarbuiten. Je krijgt dan CVT les van een geautoriseerd CVT docente: ikzelf!

Heb jij moeite met hoge noten? Klik op de knop en ontvang mijn gratis e-book Nail die hoge noten! 

>