oktober 23

Buikademhaling, bestaat dat eigenlijk wel?

By Marleen Dubbelman

oktober 23, 2019

ademhaling, buikademhaling, middenrif, middenrifademhaling

Buikademhaling, bestaat dat eigenlijk wel?

In dit blog wil ik je iets vertellen over de term buikademhaling. Als mensen het hebben over ademen tijdens het zingen hebben ze het vaak over deze buikademhaling. En het bijzondere is dat sommige mensen dan denken dat de lucht die ze inademen in hun buik terecht komt. Dat het daarom zo heet. Met dit blog maak ik graag een einde aan deze fabel.

Is buikademhaling dan een fabel?

Als je de term heel letterlijk neemt, dan snap ik dat hij nogal verwarrend is. Adem haal je toch met je longen? Zitten die dan in je buik?

Nee!

Als je vroeger een beetje hebt opgelet tijdens de biologische lessen dan weet je echt wel dat je longen in je borstkas zitten, beschermd door je ribben. Had je geen idee? Op de illustratie hieronder kun je het mooi zien.

Longen - Het Zanglab

Oké, dus als je longen in je borstkas zitten en niet in je buik, dan komt de lucht dus niet in daar terecht. Waarom noemen mensen het dan buikademhaling?

Je buik beweegt

Ik leg het je uit. Je ademhaling wordt geregeld door je middenrif.

Je middenrif is een grote spier die onder je longen zit en het bovendeel van je lichaam scheidt van het onderste deel.

Je kunt het voor je zien als een grote pannenkoek die rondom verbonden is met je lijf. Aan de voorkant je zonnevlecht, aan de zijkanten je ribben en aan de achterkant je ruggenmerg.

Aan de bovenkant zit je middenrif vast aan je longen. Wanneer hij zich aanspant trekt hij de longen naar beneden en daarmee de lucht naar binnen.

Is het tijd voor de uitademing, dan ontspant het middenrif, hij beweegt omhoog en duwt de lucht de longen uit. Daarna is het weer tijd voor een nieuwe inademing.

De bewegingen die het middenrif maakt hebben invloed op je buik. Kijk, en daar komt de term buikademhaling vandaan! Op de plaatjes hieronder kun je mooi zien hoe alles beweegt tijdens de in- en uitademing.

Buikademhaling in Het Zanglab Buikademhaling uit- Het Zanglab

Inademing                                                                    Uitademing

Een ander (juister) woord voor buikademhaling

Op het moment dat je inademt en het middenrif groter wordt en platter, dan neemt ie meer ruimte in. En die ruimt komt doordat de organen in je buik door het middenrif een beetje naar boven worden geduwd. Je buik beweegt naar voren (een bolle buik).

Adem je weer uit, dan gaat het middenrif dus naar boven en heeft de extra ruimte niet meer nodig. De organen kunnen weer op hun eigen plekje terugkeren en je buik wordt platter.

Als je bovenstaande leest, dan is buikademhaling dus eigenlijk niet de juiste term, maar…..

Inderdaad: middenrifademhaling!

Dus voortaan als je iemand hoort praten over buikenademhaling, dan weet jij dat het eigenlijk middenrifademhaling is.

Hoe haal jij eigenlijk adem?

Heb je enig idee op welke manier jij ademhaalt?

  • Oppervlakkig, waarbij je schouders omhoog gaan
  • Diep waarbij je buik naar voren komt

Check het eens bij je zelf.

Als je zingt is het belangrijk dat je werkt met de middenrifademhaling (ook buikademhaling genoemd).  Meer over hoe je dit kunt oefenen lees je in mijn blog 6 tips om je ademhaling te verbeteren.

Ik hoop dat het nu duidelijker is.

Gebruik jij uit jezelf al de middenrifademhaling ga daar dan vooral mee door. Adem je op een andere manier, probeer dit dan te veranderen. Het zal je zang ten goede komen.

Heb je hulp nodig? Boek dan nu een zangles, dan gaan we samen zorgen dat ook jij op de juiste manier leert ademen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>