maart 3

Bescheidenheid siert de mens (maar niet je zang)

By Marleen Dubbelman

maart 3, 2021

bescheidenheid, Mindset

Ken je die nog? Het was een uitdrukking die vroeger heel vaak werd gebruikt. Misschien hoor je hem wel eens in je hoofd als je zingt. Een stemmetje dat zegt dat het wel wat minder kan, dat het niet nodig is om jezelf zo hard te laten horen. Wat dat doet met je stem en waarom bescheidenheid in ieder geval je stem niet siert lees je in dit blog.

Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat je beter niet opschept over jezelf.  Dat je zelf bescheiden opstelt, dus niet over jezelf vertelt dat je geweldig bent, dat je iets heel goed kunt, dat je niet pocht met alles wat je hebt bereikt.  En het suggereert ook dat je beter niet teveel aanwezig kunt zijn, dat het beter is om op de achtergrond te blijven.

“Pff, wat een opschepper” of “Zo,  die vindt zichzelf wel geweldig”.  “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”.

Allemaal varianten die je vast wel herkend. Wellicht zelf ook gebruikt zelfs. Voor anderen, maar misschien inwendig ook wel voor jezelf. 

Hou jij jezelf in als je zingt?

Als jij jezelf bescheiden opstelt en de uitspraken hierboven ook vaak gebruikt, dan zou het zomaar kunnen dat jij jezelf ook wat zingen betreft inhoudt.

Dat je niet lekker hardop zingt in je huis, dat je je stem niet aan anderen wilt laten horen, dat je niet gaat voor die solo in het koor ook al wil je dat eigenlijk heel graag.

Omdat je bang bent voor het oordeel van je partner, je buurman, je vriendin, mensen in je omgeving.

En dat is heel jammer. Want doordat je jezelf heel bescheiden opstelt, wordt het ook een stuk lastiger om voluit te gaan met je stem.

Wat heeft jouw stem nodig?

En laat dat nou net zijn wat je stem wel nodig heeft.  Om lekker te kunnen zingen is het namelijk nodig dat je dynamisch verschil durft te maken, dat je emoties toont. Dus niet alleen bescheiden zacht zingen, maar ook heel onbescheiden super hard, omdat je boosheid wilt laten zien, je wanhoop of juist je vreugde. Omdat je je punt wilt maken met wat je zingt.  Je emoties wilt overbrengen op je publiek.

Dus wil jij echt iets bereiken met je stem? Mensen raken met je emoties? Gun je jezelf het plezier van voluit zingen met alles dat daarbij hoort?

Gooi die bescheidenheid dan overboord en ga ervoor!

Zing voluit, hou jezelf niet tegen. Dat zingt een stuk lekkerder en makkelijker. 

Hoe zit het met jou?  Heb jij last van bescheidenheid als je zingt? Merk je dat het je tegenhoudt? Wil je het met me delen? Laat een bericht achter bij de reacties of stuur me een mail via info@hetzanglab.nl.  Je krijgt altijd een reactie!

Wil je van je bescheidenheid afkomen? Dan is  de workshop Zingen met Impact op 16 maart 2021 een prima stap in de juiste richting!  Laat je zelf inspireren hoe je met meer emotie (en minder bescheidenheid) kunt zingen en laat je tijdens de workshop horen aan de andere deelnemers. Voor slechts 35 euro zet je een goede stap in de richting om jezelf lekker onbescheiden te laten horen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>