juli 4

Ben jij ook te bescheiden als je zingt?

By Marleen Dubbelman

juli 4, 2019

hard zingen, volume

Hard zingen. Met meer volume je lied zingen. Dat blijft toch voor heel veel mensen een dingetje. Ze zijn vaak te bescheiden als ze zingen.  Misschien jij ook wel?

Heb jij moeite om hard te zingen en denk je dat jouw stem dat niet kan? Dat jij nu eenmaal een klein stemgeluid hebt? Luister je naar andere mensen en vraag je je af hoe het kan dat zij het wel doen en jij niet?

Heel vaak heeft het er niets mee te maken dat je het fysiek niet kan. Als je goedwerkende stembanden hebt en een gezond lijf, dan kan ook jij ‘herrie’ maken! Waar het dan wel door komt?

Door je eigen overtuigingen!

Heel veel mensen die op les komen en bijna van kleur verschieten als ik ze vraag om hard EEE te roepen of te zingen, denken dat ze eigenlijk geen herrie mogen maken. Ze voelen een blokkade op het moment dat ik ze uitdaag om veel harder te zingen dan ze gewend zijn.

Waarom?

Het heeft vaak te maken met het gezin waar je in bent opgegroeid. De omgeving waar je woonde toen je jong was.

“Doe eens rustig, maak niet zo’n herrie. De buren hoeven niet mee te genieten”. Was dat iets dat je regelmatig hoorde thuis?

Vonden je ouders bescheidenheid een groot goed en moest je vooral niet op de voorgrond staan? Grote kans dat je, ook nu je allang volwassen bent, nog steeds moeite hebt om jezelf te laten horen. En wanneer je het wel doet omdat de zangjuf het van je vraagt, dan klinkt het heel hard en lelijk in je oren.

Eigenlijk wil je er gelijk weer mee stoppen.

Maar ja, aan de andere kant heb je toch dat verlangen om ongeremd te zingen en ben je stiekem een beetje jaloers op mensen die dat wel kunnen.

Maar klink je dan echt zo lelijk als je denkt?

Nee joh, ben je mal! Waarschijnlijk klink je nu juist heel vrij, open en helder! Maar omdat het een totaal andere klank is dan je gewend bent te horen van jezelf, schrik je ervan en denk je dat het niet goed is en dus niet mooi kan zijn.

Tijdens zanglessen is hard leren zingen vaak een onderwerp waar we aan werken.  Je bent namelijk echt niet de enige die hier moeite heeft.  Ik denk dat de helft van de mensen die op zangles komen dit als uitdaging hebben.

Gelukkig merken de meesten meestal na een paar lessen al verschil. Wennen ze aan hun eigen hardere, vollere klank en merken ze dat ze ineens ook stevige pop en rock kunnen zingen met de sound die daarbij past in plaats van heel bescheiden en iel te klinken. En vaak is het ook een hele bevrijding en een heerlijk gevoel om jezelf eens helemaal te laten gaan.

Heb jij ook moeite met hard zingen?

Vind je het lastig om onbescheiden lawaai te maken, er gewoon voor te gaan en jouw hardere stemgeluid te accepteren?

Dan heb ik een paar tips voor je:

1. Geef jezelf toestemming om hard en lelijk te mogen zingen! (in jouw oren dan he, waarschijnlijk denkt je publiek er heel anders over)

2. Ga iedere dag een paar keer hard EEE roepen alsof je iemand roept die op minstens 100 meter van je af staat. Zeg iedere keer tegen jezelf dat dit gewoon mag. Geef mij maar de schuld.

3. Kies een nummer waarbij de artiest lekker vol en solide klinkt en zing dit uit volle borst mee. Probeer daarbij zo lomp mogelijk te klinken.

4. Hou in de gaten dat het altijd goed moet voelen in je keel. Of het ook goed klinkt in je oren is in dit stadium NIET belangrijk.

Ik wil je helpen!

Lastig om dit helemaal zelf uit te vogelen? Ik heb al heel veel vrouwen geholpen om voluit te zingen en ik help ook jou graag verder!

Boek nu een proefles en ervaar zelf hoe het is om zangles van mij te krijgen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>