Je bent hard aan het oefenen voor dat ene nummer dat je tijdens je volgende optreden wilt zingen. Maar waarom lukt het maar niet om die hoge noten er goed uit te krijgen? Iedere keer dat je het probeert lijkt het of je keel samen knijpt en komt er alleen gepiep uit. Balen toch? Maar er is een oplossing voor, namelijk ademsteun. Wat dit is en hoe je dit het beste toepast vertel ik je in dit blog. Snel doorlezen dus!
Ik krijg veel mensen op les die moeite hebben met het zingen van hoge noten die vrij klinken. Herkenbaar? Moet je misschien gewoon accepteren dat die hoge noten voor jou niet zijn weggelegd? Het nummer maar vergeten of vragen aan de band om een paar tonen lager te spelen? Natuurlijk, dan kan. Maar er is ook een andere mogelijkheid: werken met ademsteun! Maar wat is dat precies en hoe doe je dat?
Een kort lesje biologie
Je ademhaling wordt geregeld door je middenrif. Dit is een grote sterke spier in het midden van je lijf. Het heeft de vorm van een parachute en zit vast aan je longen. Wanneer je ademhaalt gaat het middenrif naar beneden en rekt zich uit. Hierdoor ontstaat er in je longen een vacuüm en wordt er door je neus of mond verse lucht naar binnen gezogen. Na een kort moment (per persoon verschillend) ontspant het middenrif zich weer. Dan gaat de lucht uit je longen waardoor een nieuw vacuüm ontstaat en wordt er weer lucht aangezogen. Het is heel fijn dat het middenrif dit helemaal zelfstandig regelt. Want stel je voor dat wij dit zelf bewust zouden moeten doen, dan waren we letterlijk de hele dag bezig om in leven te blijven. Supertof dus van het middenrif.
Bemoeien met het middenrif
Maar als we willen zingen kan het middenrif ons in de weg zitten. Tijdens het zingen willen we namelijk zolang mogelijk gebruik maken van de lucht die we in hebben geademd. Dan zitten we er niet op te wachten dat het middenrif halverwege die lange zin of die hoge noot ineens alle lucht weg laat lopen.We moeten er dus voor zorgen dat het middenrif langer beneden blijft. Hoe doen we dat? Leg je handen maar eens op je onderste ribben en adem uit. Voel je dat je ribben naar binnen bewegen? Haal nu eens adem. Je ribben bewegen nu naar buiten. Dit komt omdat het middenrif o.a. vast zit aan je ribben. Dus als je je ribben breed kunt houden, blijft je middenrif naar beneden. Mooi toch?
Ribben breed houden
Maar die ribben breed houden? Hoe doen we dat dan? Er zijn 3 spiergroepen in je lichaam die daar prima bij kunnen helpen. Dit zijn je buikspieren (en dan speciaal in het gebied rond je navel), je hoge rugspieren en je lendespieren. Als je deze in een langzame beweging naar binnentrekt (buikspieren) of op spanning zet (rugspieren en lendespieren) dan kun je daarmee je ribben breed houden en dus je middenrif naar beneden. Omdat je middenrif een supersterke spier is hou je dit natuurlijk niet eeuwig vol, en gelukkig maar want ander zou je erbij neervallen. Maar om die hoge noten beter te halen of die lange zin te kunnen zingen is dit een prima manier. Op deze manier steun je je uitademing: ademsteun dus.
Ademsteun, lastig maar de moeite waard!
In het begin kan het inderdaad lastig zijn om met ademsteun te werken. Het vraagt om training en omdat het allemaal om spieren gaat is helpt het ook om in een goede conditie te zijn. Maar het levert je ook veel op!
• Een groter bereik – hogere en lagere noten dan je voorheen kon zingen• Langere zinnen – je raakt minder snel buiten adem omdat je veel langer met een adem kunt doen• Meer volume – veel mensen zingen eerder te zacht dan te hard• Je wordt niet meer hees – in ieder geval niet door het zingen!• Sissen als een slang
Probeer het maar eens uit met de volgende SSSS – oefening: je ademt eerst even uit, dan adem je in en begin je te sissen als een slang. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk. Ondertussen focus je je op een van de spiergroepen, b.v. je buikspieren. Probeer deze spieren zo langzaam mogelijk in te trekken zonder horten of stoten. Merk je dat je het sissen nu langer vol kunt houden? Een prima oefening om je ademsteun te trainen.
Dus denk de volgende keer dat je een hoge noot niet haalt of die lange zin niet uit kunt zingen er eens aan om ademsteun te gebruiken. Je zult zien dat het dan een stuk beter gaat.
Lastig om toe te passen? Wil je er graag beeld en geluid bij? Dat kan! Meld je nu aan voor een proefles, dan leg ik het je graag uit en help ik je om het direct in de praktijk toe te passen.