maart 21

9 tips om je vrijer te voelen op het podium

By Marleen Dubbelman

maart 21, 2020


9 tips om je vrijer te voelen op het podium

Hoe kan ik me vrij voelen en mezelf  lichamelijk uiten wanneer ik zing op een podium?!? Die vraag kreeg ik van de week binnen via Messenger. En ook al zijn nu met het coronavirus geen echte podia open waar je kunt optreden is dit toch een mooie vraag en kun je hier ook zeker in deze tijd aan werken. Daarom deze keer 9 tips om je vrijer te voelen op het podium.

Tip 1: Ga droog oefenen!

Huh? Wat bedoel je daarmee? Nou, eigenlijk heel eenvoudig.  Ga thuis heel veel zingen. Gewoon in de huiskamer of in je slaapkamer.  Muziek aan en zingen!  En ga er dan bij staan alsof je op een podium staat.  Ga helemaal los, compleet met beweging, gezichtsuitdrukkingen etc.  Leef je helemaal in en geniet ervan.  Doe dit iedere dag een keer en kies iedere keer een ander soort nummer uit.  Dus een ballad, dan weer een up tempo lied, een dansnummer of een rockhit.  Probeer verschillende stijlen uit en pas je bewegingen erop aan. Probeer te voelen wat voor jou natuurlijk is.   

Tip 2: Maak gebruik van de ruimte

Sta je in een grote kamer? Zie dat dan als je hele podium en neem die ruimte helemaal in. Loop heen en weer terwijl je zingt, maak grote gebaren, dans heen en weer.  Is je ruimte heel klein? Pas daar dan je bewegingen en gebaren op aan.  Maak dan meer gebruik van expressie in je gezicht, wees intens in wat je zingt.  

Tip 3: Neem jezelf op terwijl je zingt

Dat kan gewoon met je mobiel of tablet. Kijk het terug en schrijf op wat je er goed aan vond en wat je zou kunnen verbeteren. Hoe is je uitstraling? Keek je makkelijk in de camera of ben je verkrampt? Let daarbij echt op hoe je overkomt en niet of je haar goed zit of dat je rimpels ziet of zoiets.

Tip 4: Herhaal tip 3!

Neem je zelf daarna weer op en werk aan de punten die je wilt verbeteren. Blijf dit een paar weken herhalen en bewaar vooral de eerste filmpjes. Dan kun je na een tijd oefenen mooi zien of je al vrijer bent op het podium. En ik weet zeker dat dit gaat gebeuren als je blijft oefenen! 

Tip 5: Kies een nummer dat je raakt

Kies om te oefenen nummers waar je echt iets mee hebt.  Waarbij je gevoelens hebt van blijdschap of juist verdriet of boosheid.  Kortom waar je makkelijk emoties bij kunt oproepen.  Laat deze emoties dan ook echt zien terwijl je zingt en wees daar zo vrij mogelijk in. Neem dit ook weer op.

Tip 6: Ken het nummer uit je hoofd

Zorg dat je het nummer dat je gaat zingen heel goed kent.  Leer de tekst letterlijk en figuurlijk uit je hoofd.  Wat bedoel ik met figuurlijk? Dat je niet alleen de woorden kent maar ook beseft waar het nummer voor jou over gaat, de betekenis ervan dus.  Zodat je dit kunt overbrengen op je publiek.

Tip 7: Deel je filmpjes en wordt vrijer op het podium

Ja, ik weet het dit kan super eng zijn.  Maar wel belangrijk om te doen.  Tijdens deze coronacrisis zijn de mogelijkheden om echt op te treden voor mensen heel klein. Gelukkig is er internet en kun je door het delen van filmpjes ook oefenen om zichtbaar te worden en je daar vrij bij te voelen.

En  juist nu heb je misschien wel tijd om te werken aan je mindset, zodat je straks als alles weer 'normaal' is een stuk vrijer op het echte podium staat. Dus ga delen!

Tip 8: Voel je lekker voor de camera

Voel jij je het lekkerst als je bepaalde kleding draagt? Een make-upje hebt aangebracht? Of juist niet? Als je haar goed zit? Regel dit dan voordat je de camera aanzet.  Hoe beter je je voelt, des te vrijer zul je je voelen en dat straal je dan ook weer uit.

Tip 9: Wordt lid van de Zanglabclub

Wil jij je vrijer voelen en daar nu aan werken? Dan heb ik iets leuks voor je!  In de Zanglabclub op Facebook plaats ik iedere dag een nieuwe opdracht om een lied te zingen en dit dan te plaatsen in de club.  Dus niet voor de hele wereld zichtbaar, maar alleen voor de leden van de club. Een veilige omgeving waar mensen zijn die zelf ook erg houden van zingen en dit willen delen met anderen. 

Proberen? Klik op de link en meld je aan!  www.facebook.com/groups/dezanglabclub. Ik zie je er heel graag!

Heb je iets aan deze tips? Heb je zelf nog andere tips? Deel ze vooral hieronder bij de reacties!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>