juli 18

9 makkelijke manieren om je oren te trainen

By Marleen Dubbelman

juli 18, 2017

oren, vals, zuiver zingen

Meezingen met de radio, doe jij dat ook zo graag? En wat zijn de reacties als je dat doet? Krijg je commentaar omdat je ‘vals’ zingt?
Brul je lekker mee tijdens het concert van je favoriete artiest, maar kijken mensen dan verstoord om? Vind je het lastig om op dat verjaardagsfeestje op de goede toon mee te zingen met de rest tijdens het ‘Lang zal ze leven’? Grote kans dat je je oren niet goed hebt getraind.

Mond houden dan maar?

Voortaan dan maar niet meer meezingen? Tuurlijk niet! Gewoon aan de slag om je oren te trainen! Hieronder vind je een aantal tips, zodat ook jij voortaan met een gerust hart mee kunt zingen met wat je maar wilt.

Train je oren met deze tips

1. Download een app. waarmee je kunt oefenen. Bijvoorbeeld Perfect Ear of Pitch Improver. Doe iedere dag een paar minuten de oefeningen die je hier vindt.

2. Ga in een hoek staan terwijl je zingt. Niet omdat je stout bent ;-), maar omdat je jezelf veel beter hoort als je tegen een muur aanzingt. De muur stuurt de tonen direct terug naar je oren zodat je goed kunt horen wat je aan het doen bent.

3. Ik weet het, het klinkt enorm saai, maar toonladders oefenen is voor je gehoor wel goed om te doen. En je hoeft er echt geen uren mee bezig te zijn. Gewoon een paar minuutjes per keer. Begin met heel langzaam een toonladder te zingen. Luister bij iedere noot goed of je de juiste toon te pakken hebt. Wanneer het goed gaat, verhoog je het tempo steeds een beetje.  Heb je geen piano (skills) of ander instrument om toonladders op te spelen? Ook hiervoor kun je prima een app. gebruiken.

4. Probeer mee te zingen met een instrument. Speel een noot op bijvoorbeeld de piano en probeer dezelfde toon te zingen. Het kan lastig zijn om mee te zingen met een instrument omdat dit heel anders klinkt dan een menselijke stem. Lukt het je niet goed, dan is de volgende tip iets voor jou.

5. Neem jezelf op en zing vervolgens jezelf na. Zing bijvoorbeeld een lange noot in, speel hem terug en zing mee met jezelf. Wanneer het je lukt om precies dezelfde noot te zingen als op de opname dan hoor je dat niet alleen met je oren, maar voel je ook de vibraties. Dan weet je zeker dat je goed zit!

6. Zing niet alleen mee met het origineel, maar ga ook aan de slag met karaokes. Je wordt dan gedwongen om te luisteren naar jezelf in plaats van naar de artiest. Het leert je op eigen benen te staan.

7. Luister goed naar andere zangers. Probeer te ontdekken wat ze doen met hun stem. Hoe ze hun ‘instrument’ gebruiken. Doen ze hun mond wijd open of juist niet? Hoor je spanning in hun stem, klinkt het juist heel ontspannen? Zingen ze hard of zacht? Welke stemfuncties gebruiken ze? Je kunt veel leren van luisteren naar anderen.

8. Probeer zelf een melodie te verzinnen. Neem eerst een losse noot op met je telefoon of opnameapparaat en zing daarna een volgende noot die hoger is of juist lager dan de eerste. Klinkt dit okay? Breid dit verder uit tot je een eigen melodietje hebt gemaakt. Leuk om te doen en het dwingt je om goed naar jezelf te luisteren.

9. Naast het trainen van je oren is een goede toepassing van zangtechniek essentieel om zuiver te zingen. Wanneer je de drie basisprincipes (ademsteun, twang en ontspannen kaak en lippen) goed toepast doe je ook wonderen voor het zuiver zingen van de noten.

Ga je hiermee aan de slag? Ik ben benieuwd wat het je oplevert. Laat het me maar eens weten!

Wil je deze tips proberen, maar vind je het lastig dat alleen te doen? Ik help je graag verder. Klik op de knop hieronder en we gaan samen aan de slag om jouw oren steeds beter te laten werken!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>