november 25

Zangdoelen: 5 tips om ze te bereiken

By Marleen Dubbelman

november 25, 2019

zangdoelen

Hoe goed ben jij bezig? Met zingen bedoel ik dan hé, met het steeds verder ontwikkelen van je stem. Zodat je weer een stap dichter bij jouw zangdoelen komt. Ik ga er even van uit dat je inderdaad een zangdoel hebt, dat je weet wat je tussen nu en bijvoorbeeld een half jaar wilt bereiken.

Nog geen idee? Of misschien heb je helemaal geen doel, en vind je dat helemaal prima. Dan is dit blog niet echt voor jou waarschijnlijk. Heb je wel een doel, lees dan vooral verder.

Wat doe jij om je zangdoelen te bereiken?

Dus? Ben je iedere dag aan het oefenen? Teksten leren, uitdagingen in je nieuwe songs aangaan en tackelen?

Of denk je iedere dag “Dat komt morgen wel. Ik heb nu even geen tijd, ik pak het later wel op”.

Grote kans dat er op die manier week na week voorbij gaat en je straks met minder zelfvertrouwen en overtuiging op het podium staat dan je van plan was. En dat je dat ene lastige nummer toch maar weer skipt, omdat die hoge noten steeds niet lekker klinken.

Wat kun je doen om te zorgen dat dit je niet meer overkomt? Dat je goed voorbereid het optreden ingaat? Ik geef je een paar tips!

5 tips om je doel wel te halen

1. Stel duidelijke zangdoelen. Het optreden over 2 maanden, de auditie voor die musical, de solo in je koor. Wanneer is het? Hoeveel weken van voorbereidingen heb je?

2. Schrijf op wat je uitdagingen zijn (per nummer als je een heel optreden hebt). Welke moeilijke stukken zitten er in het lied (of liedjes). Waar zit voor jou het probleem? In de tekst? Gebrek aan zangtechniek? Moeite met de performance? Schrijf dit allemaal op.

3. Bepaal nu per probleem hoeveel tijd je nodig hebt om dit op te lossen en wat je ervoor nodig hebt of moet doen. Stel je hebt moeite met zangtechniek. Kun je dit zelf oplossen of heb je hier hulp bij nodig in de vorm van een zangcoach?

Lukt het niet zelf? Boek dan een les en wacht hiermee niet tot een week voor het optreden. Nieuwe technieken aanleren kost tijd, dus neem die tijd!

Leer je snel teksten uit je hoofd? Niet? Begin dan echt ruim van te voren met het leren van de tekst. Liever iedere dag een stukje zonder stress, dan een dag van te voren alles met heel veel stress.

4. Plan alle stappen die je moet nemen nu in en zet ze in je agenda. Blok bijvoorbeeld iedere dag een half uur waarin je een kwartier werkt aan je teksten en een kwartier aan je techniek. Wees daar wel realistisch in. Het heeft weinig zin om iedere dag een uur te blokken als je van te voren al weet dat je dit toch niet volhoudt.

5. Wees consequent! Dus als je met jezelf hebt afgesproken om vandaag een kwartier zangoefeningen te doen, doe het dan ook!

Ik las laatst ergens dat Beyonce voor haar nieuwe show een maand lang 11 uur per dag heeft geoefend! En wat dacht je van alle andere artiesten, dat die zo maar zonder inspanning hun zangdoelen bereiken? Nee toch?!

Wil je nog meer tips over hoe je het oefenen zelf het beste kunt aanpakken? Download dan mijn gratis E-book met 10 tips waardoor je jezelf gestructureerd naar het volgende level helpt.

Dus, hoe ga je het oppakken? Deel het hieronder, daar kunnen we allemaal weer iets van leren!

Heb je een stok achter de deur nodig om jouw zangdoelen te bereiken? Boek dan nu een zangles, ik help je graag verder!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>