december 4

Keelpijn! 11 tips om de pijn te verzachten

By Marleen Dubbelman

december 4, 2019

keel, keelpijn, pijn, slijm

Een verkoudheid en pijn in je keel is nooit fijn, maar op sommige momenten komt het gewoon echt niet goed uit! En in deze coronatijd ben je misschien ook bang dat het virus je te pakken heeft.  Laten we er even van uitgaan dat je geen corona hebt, maar dat het een gewone verkoudheid is. Is het trouwens wel corona dan heb je misschien iets aan deze tips. En natuurlijk is het altijd slim om, als je de boel niet vertrouwt, contact op te nemen met je huisarts.

Enfin, een verkoudheid dus. Hieraan kun je op zich niet zoveel doen.  Je moet het ‘uitzieken’. Maar er zijn altijd wel een paar tips om het leed te verzachten. En daarvan deel ik er graag een aantal met je die ik zelf ook gebruik.

Tips om keelpijn te verzachten

 1. Ik drink veel water. Het houdt mijn keel vochtig en helpt mijn lichaam om afvalstoffen te verwijderen.
 2. Ik praat zo min mogelijk om mijn stembanden niet te belasten. Door de verkoudheid zit er meer slijm op je stembanden waardoor deze meer moeite hebben met vibreren.
 3. Ik fluister niet. Fluisteren is slecht voor je stembanden. Als je moet praten dan liever met een stevig geluid en ondersteunt met een goede ademsteun.
 4. Ik gorgel een paar keer per dag met zout water. Dit helpt om mijn keel te ontsmetten en bacteriën te doden.
 5. Ik vermijd melkproducten omdat deze de slijmproductie verhogen.
 6. Thee drinken doe ik altijd al veel, nu nog meer en dan bij voorkeur kamillethee of gemberthee. Deze werken ontsmettend en verzachtend.
 7. Iets om op te sabbelen, zoals een dropje geeft ook verzachting.
 8. Stomen met kamille is verzachtend voor je keel en je stembanden. Pas wel op met praten of zingen nadat je dit gedaan hebt. Hou een half uur je mond na het stomen en ga pas zingen na vier uur.
 9. Probeer het teveel aan slijm weg te krijgen met de volgende truc: Knijp je neus dicht en slik. Door het vacuüm dat ontstaat laat het teveel aan slijm los en kun je dit doorslikken.
 10. Probeer hoesten en schrapen te voorkomen.
 11. Ik pak ieder moment dat ik niet hoef te werken om te relaxen en mijn lichaam rust te geven.

Heb jij keelpijn? Kijk eens of mijn tips je helpen. Laat je me weten of je iets aan hebt? Misschien heb jij zelf wel de gouden tip voor mij? Dan hoor ik dat heel graag! Laat je reactie achter onder dit artikel.

 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>