11 tips tegen keelpijn

Keelpijn! 11 tips om de pijn te verzachten

Een verkoudheid en pijn in je keel is nooit fijn, maar op sommige momenten komt het gewoon echt niet goed uit!

Ik was van de week op een gezellig feestje en ineens voelde ik het: een brok in mijn keel en het was niet van ontroering. Ja hoor, het begin van een verkoudheid! Niet handig als je die avond ook nog moet zingen. Gelukkig lukte dat nog aardig, maar nu, een paar dagen later, is mijn stem zeker een octaaf gezakt en doet mijn keel nog steeds pijn. Balen met het vooruitzicht dat ik zangles moet geven en dat de nieuwe cursus Complete Vocal Technique Level 1 start!

Dus wat te doen tegen die pijn in je keel?

Aan een verkoudheid op zich kun je niet zoveel doen. Je moet het ‘uitzieken’. Maar er zijn altijd wel een paar hulpmiddeltjes om het leed te verzachten.

Hier de tips die ik nu op mezelf toepas

 1. Ik drink veel water. Het houdt mijn keel vochtig en helpt mijn lichaam om afvalstoffen te verwijderen.
 2. Ik praat zo min mogelijk om mijn stembanden niet te belasten. Door de verkoudheid zit er meer slijm op je stembanden waardoor deze meer moeite hebben met vibreren.
 3. Ik fluister niet. Fluisteren is slecht voor je stembanden. Als je moet praten dan liever met een stevig geluid en ondersteunt met een goede ademsteun.
 4. Ik gorgel een paar keer per dag met zout water. Dit helpt om mijn keel te ontsmetten en bacteriën te doden.
 5. Ik vermijd melkproducten omdat deze de slijmproductie verhogen.
 6. Thee drinken doe ik altijd al veel, nu nog meer en dan bij voorkeur kamillethee of gemberthee. Deze werken ontsmettend en verzachtend.
 7. Iets om op te sabbelen, zoals een dropje geeft ook verzachting.
 8. Stomen met kamille is verzachtend voor je keel en je stembanden. Pas wel op met praten of zingen nadat je dit gedaan hebt. Hou een half uur je mond na het stomen en ga pas zingen na vier uur.
 9. Probeer het teveel aan slijm weg te krijgen met de volgende truc: Knijp je neus dicht en slik. Door het vacuüm dat ontstaat laat het teveel aan slijm los en kun je dit doorslikken.
 10. Probeer hoesten en schrapen te voorkomen.
 11. Ik pak ieder moment dat ik niet hoef te werken om te relaxen en mijn lichaam rust te geven.

Heb jij keelpijn? Kijk eens of mijn tips je helpen. Laat je me weten of je iets aan hebt? Misschien heb jij zelf wel de gouden tip voor mij? Dan hoor ik dat heel graag! Laat je reactie achter onder dit artikel.

De cursus geven ging trouwens redelijk, maar ik hoop dat ik volgende week mijn stem weer helemaal optimaal kan gebruiken.  Want dat is echt superhandig als zangcoach!


>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Tuurlijk, Marleen!' Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.