11 tips tegen keelpijn

Keelpijn! 11 tips om de pijn te verzachten

 • 4 december 2019

Een verkoudheid en/of keelpijn is nooit fijn, maar op sommige momenten komt het gewoon echt niet goed uit!

Als je een optreden gepland hebt, of als je zangles moet geven. Wanneer je voor de klas staat.  Of telefoniste bent. Kortom als je voor je werk afhankelijk bent van je stem is een verkoudheid echt killing. Daarom heb ik een aantal tips voor je verzameld zodat je actief aan de gang kunt om je keel en je stem zo goed mogelijk door die verkoudheid heen te helpen.

Dus wat te doen tegen die keelpijn?

Aan een verkoudheid op zich kun je niet zoveel doen. Je moet het ‘uitzieken’. Maar er zijn altijd wel een paar hulpmiddeltjes om het leed te verzachten.

Hier de tips die ik zelf ook gebruik

 1. Ik drink veel water. Het houdt mijn keel vochtig en helpt mijn lichaam om afvalstoffen te verwijderen.
 2. Ik praat zo min mogelijk om mijn stembanden niet te belasten. Door de verkoudheid zit er meer slijm op je stembanden waardoor deze meer moeite hebben met vibreren.
 3. Ik fluister niet. Fluisteren is slecht voor je stembanden. Als je moet praten dan liever met een stevig geluid en ondersteunt met een goede ademsteun.
 4. Ik gorgel een paar keer per dag met zout water. Dit helpt om mijn keel te ontsmetten en bacteriën te doden.
 5. Ik vermijd melkproducten omdat deze de slijmproductie verhogen.
 6. Thee drinken doe ik altijd al veel, nu nog meer en dan bij voorkeur kamillethee of gemberthee. Deze werken ontsmettend en verzachtend.
 7. Iets om op te sabbelen, zoals een dropje geeft ook verzachting.
 8. Stomen met kamille is verzachtend voor je keel en je stembanden. Pas wel op met praten of zingen nadat je dit gedaan hebt. Hou een half uur je mond na het stomen en ga pas zingen na vier uur.
 9. Probeer het teveel aan slijm weg te krijgen met de volgende truc: Knijp je neus dicht en slik. Door het vacuüm dat ontstaat laat het teveel aan slijm los en kun je dit doorslikken.
 10. Probeer hoesten en schrapen te voorkomen.
 11. Ik pak ieder moment dat ik niet hoef te werken om te relaxen en mijn lichaam rust te geven.

Heb jij keelpijn? Kijk eens of mijn tips je helpen. Laat je me weten of je iets aan hebt? Misschien heb jij zelf wel de gouden tip voor mij? Dan hoor ik dat heel graag! Laat je reactie achter onder dit artikel.

>