september 1

11 tips om meer uit je zanglessen te halen

By Marleen Dubbelman

september 1, 2018

zangcoach

Zit jij op zangles (bij het Zanglab of ergens anders) of denk je erover na om dit te gaan doen? Ik heb 11 goede tips voor je om ervoor te zorgen dat jij alles eruit haalt wat erin zit! Zangles is een investering in tijd en geld, dus wel zo handig als je er dan ook resultaat uit haalt.

Stel je voor dat je jaren zanglessen volgt en er dan achter komt dat je in die jaren nauwelijks vooruitgang hebt geboekt. Zonde toch? Vind ik ook, daarom heb ik 2 serie tips voor je op een rijtje gezet.

De eerste tips helpen je om een goede zangcoach te vinden.

In de tweede serie vind je tips wat je het beste kunt doen als je eenmaal lessen volgt. Zodat je met plezier lessen volgt EN steeds dichter komt bij wat jij wilt bereiken.

Op zoek naar jouw zangcoach

1. Ben je nog op zoek naar een goede zangcoach? Schrijf je dan niet in bij de eerste de beste die je tegenkomt. Bezoek eerst eens de website, kijk er rond. Spreekt het je aan? Is het duidelijk wat de zangdocent(e) je te bieden heeft? Wat voor soort zangles kun je volgen? In welke muziekstijl? Komt dat overeen met wat jij mooi vindt en wat jij wilt bereiken? Kun je de prijzen vinden op de website?

2. Kijk of je eerst een proefles of een losse les kunt boeken. Zo kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de docent(e) en ervaren hoe de sfeer is tijdens de les.

3. Stel veel vragen tijdens de les. Hoe ziet een les er uit, wat wordt er van je verwacht, wat denkt de docent(e) dat je kunt bereiken bij hem of haar? En alle vragen die verder maar bij je opkomen.

4. Heb je na deze les het gevoel dat er geen klik is of kun je met jouw smaak van muziek hier niet goed uit de voeten, ga dan op zoek naar iemand anders.

5. Het is super belangrijk dat je je op je gemak voelt. Zingen is tenslotte een kwetsbaar iets en hoe jij je voelt heeft altijd invloed op hoe je klinkt en hoe je stem werkt. Het is logisch dat je gespannen bent bij een eerste les, maar een goede docent(e) doet er alles aan om je op je gemak te stellen. Gebeurt dit helemaal niet, dan zou ik er nog maar eens over nadenken of dit wel de juiste persoon is voor jou.

6. Laat reisafstand geen belemmering zijn om een zangcoach te kiezen. Liever een stuk verder rijden naar iemand die je echt verder helpt, dan les bij iemand om de hoek waar je uiteindelijk niets mee opschiet. Dan ben je verder van huis!

Je hebt jouw zangcoach gevonden! Wat nu?

1. Maak duidelijke afspraken over het vervolg van de lessen. Hoe vaak ga je naar de les, wat moet je meebrengen of voorbereiden?

2. Als je het meeste uit een zangles wilt halen, dan is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Mag je zelf je lied kiezen? Zorg dan dat je de melodie goed kent en ook de tekst grotendeels in je hoofd hebt zitten. Het is namelijk reuze lastig om je tijdens de les op meerdere dingen tegelijk te moeten richten. Je krijgt natuurlijk aanwijzingen van je zangcoach. En deze kun je het beste volgen als je niet steeds naar je tekst hoeft te kijken of twijfelt over de melodie die je zingt.

3. Neem pen en papier mee en maak aantekeningen van de zangtips die je krijgt. Of vraag of je de les mag opnemen, zodat je het thuis nog een keer kunt beluisteren. Je denkt misschien dat je alles wel gewoon onthoudt, maar de praktijk leert dat je toch altijd dingen vergeet en dat is jammer.

4. Plan oefentijd in en oefen! Wanneer je wel trouw naar de lessen gaat, maar daarnaast niet oefent ga je minder snel vooruit. Dit hoeft echt geen uren per dag te zijn. Het is efficiënter om regelmatig kort te oefenen, dan 1 keer een paar uur achter elkaar.

5. “Oeps, ik heb morgen zangles en ik weet niet wat ik moet zingen!” Wanneer je dat regelmatig denkt en dan nog een nummer moet gaan kiezen, dan is de kans heel groot dat jij niet uit de zangles haalt wat er in zit. Dus zorg ervoor dat je een lijstje hebt van nummers die je mooi vindt en die je wilt (kunnen) zingen. Dan heb je altijd iets om uit te kiezen.

Nog meer tips?

Heb je wat aan deze tips? Of misschien heb jij er nog een paar die je met mij wilt delen? Laat dan je reactie achter onder dit blog. Ik lees het graag!

Heb je op dit moment nog geen zangcoach en wil je de eerste serie tips op mij uitproberen ? ? Klik op de knop hieronder om een losse les te boeken. Ik kijk ernaar uit om jou een hele goede zangles te geven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>