november 24

10 gouden tips om effectief te oefenen

By Marleen Dubbelman

november 24, 2017

e-book, gratis, oefenen

Ben jij gek van zingen? Zing je altijd mee met de radio? Of onder de douche en dan het liefst keihard? Zing je in een band of een koor of als solist(e)? En hoe gaat dat? Lukt het allemaal prima? Dan gewoon lekker blijven zingen en vooral niet te veel over nadenken!

Maar misschien merk je wel dat het niet altijd even soepel gaat. Dat je die hoge noten niet haalt. Dat je adem tekort komt aan het eind van die lange zin. Dat jij tijdens de repetitie met je band of koor tegen bepaalde issues aanloopt. Heb je soms pijn in je keel of ben je hees na het zingen.

Zonde toch?! Dus je besluit daar iets aan te doen. Je gaat oefenen! Heel goed plan! Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Gewoon dat wat je wilt zingen eindeloos herhalen, in de hoop dat het steeds beter gaat? Kun je proberen, maar waarschijnlijk helpt je dat niet veel verder.

Drie waardevolle tips om beter te oefenen

Om je op weg te helpen krijg je van mij drie waardevolle tips. Komen ze!

Tip 1. Maak verschil tussen oefenen en zingen

Wanneer je je stem wilt verbeteren, dan is gewoon een liedje zingen niet genoeg.  Je zult ook gericht moeten oefenen om beter te worden. Daarbij kun je wel uitgaan van een lied. Dat is leuker dan eindeloos toonladders oefenen en ook effectief. 

Het gaat er uiteindelijk om dat je een lied goed kunt zingen, niet dat je een meester wordt in het zingen van toonladders.  

Dus kies het lied waar jij moeite mee hebt en knip het op in stukjes.  Over welke stukken ben je tevreden? Laat deze even voor wat ze zijn en concentreer op die passages die lastig zijn en waar de uitdaging zit.

Tip 2. Block je agenda

Dit lijkt een open deur, maar uit eigen ervaring weet ik dat tijd maken om gericht te oefenen een hele hoge drempel kan zijn. Er is altijd wel iets anders te doen op een dag.

Dus als je het oefenen niet in je agenda zet, is de kans heel groot dat er zo weer een dag of zelfs een week voorbij is zonder dat je aan je stem gewerkt hebt. En dat is jammer.

Hoe lang ga je oefenen?

Je hoeft echt geen uren per week te oefenen om vooruitgang te boeken. Begin eens met 2 keer per week een kwartier. Plan dit in je agenda en maak er een harde afspraak van.

Tip 3. Neem jezelf op

Opnames maken van wat je aan het doen bent is altijd een goed idee. Volg je zanglessen, vraag dan aan de docent(e) of je de les mag opnemen. Meestal is dat geen probleem, als je het maar voor jezelf houdt.

Je kunt dan thuis nog eens luisteren naar alle tips die je hebt gekregen en de oefeningen die je daar hebt gedaan makkelijker herhalen.  Wanneer je geen opnames mag maken, schrijf de tips dan in ieder geval op.

Wil je nog meer oefentips?

Dit waren de eerste 3 tips om beter te gaan oefenen en zo jouw zanguitdagingen te halen. Maar er is meer!

Speciaal voor jou heb ik een GRATIS E-book gemaakt waar je maar liefst 10 oefentips vindt. Zodat ook jij voortaan een duidelijk plan hebt om jou doelen te bereiken.  

Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens hieronder invullen. Je ontvangt het de link naar het E-book dan direct in je inbox.  Kun je gelijk aan de slag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>